Bidra till världens bästa stämning!

avEric Rosén

En snubbe som många väljer att kalla Stureplansprofil har för andra gången på kort tid anmälts för våldtäkt. Han friades den första gången, tillsammans med sin vän, och klev på igen illa kvickt, säkert trygg i sin förvissning att han inte gjort något fel. Han fick ju kvitto på det av domstolen. Vad jag än tycker om det ska jag inte leka rättsprocess här.

I stället funderar jag på hur vi återigen försöker isolera fenomenet till ett problem hos en subkultur, om stekarna nu kan kallas så, i stället för att se att det finns överallt. Jag kan tycka att det är äckligt som de håller på i bratvärlden, i alla avseenden, men att tro att den delen av Stockholms nöjesliv är den enda platsen där du riskerar att bli våldtagen eller drogad är alldeles för naivt.

Risken att träffa genuint vidriga grabbar, med en rakt igenom förkastlig kvinnosyn, är lika stor på de roliga, trevliga, favoritställena.

En Carin Wester-tröja har inte automatiskt en bättre människosyn än en Peak Performance-skjorta. Drogad och våldtagen kan du bli på Trädgården, Baba Sonic och Marie Laveau också. Tyvärr.

Det vore betydligt enklare i tillvaron om vi kunde konstatera att det fanns några ställen där idioterna och monstren huserade och andra klubbar där alla människor var djupt sympatiska och genuint goda.

Att det nu inte är fullt så lätt att dela upp i goda och onda betyder för den delen inte att klubbvärlden är farlig, att vi ska vara rädda och undvika att gå ut. Tvärtom ska vi se till att vara där på dansgolvet och i baren, och om inte föregå med gott exempel (den biten blir sällan mer än ett slitet uttryck) så i alla fall bidra till världens bästa stämning men hela tiden med jävligt tydlig intolerans mot den äckliga och taskiga människosyn som ibland dyker upp också i vår absoluta närhet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm