”Jag tänkte på min lille påg under matchen”

avTomas Ros

HOCKEY

MORA. Malmö förlorade mot Mora på torsdagskvällen.

Ett ovidkommande fakta i det stora livet.

För Malmös assisterande tränare Jesper Mattsson var kvällen ännu en mardrömsdag och en match utan sin lille son Oliver.

– Jag tänker på honom hela tiden. Hans ansikte dök upp mitt under en tekning, säger Jesper Mattsson, 45.

SHL 2018–2019 har startat för Malmö Redhawks.

Skåneklubben spelade inte i premiären i lördags, utan gjorde första riktiga matchen för säsongen i trånga Jalas Arena på torsdagskvällen.

Jesper Mattsson stod i Malmös bås och skötte sina uppgifter så gott han förmådde – powerplay, anfallsspel och individuell coachning finns på arbetsbeskrivningen.

”Kan inte skratta ännu”

Starkt gjort, eftersom familjen Mattsson var med om att mista 14-årige Oliver i juni. Sonen orkade till slut inte kämpa mot den ovanliga sjukdomen aplastisk anemi, som kan sammanfattas med att benmärgen inte fungerar tillfredsställande.

– Jag har varit i tjänst sedan 1 augusti och är med så mycket jag kan. Jag brukar hoppa lagsammankomster och liknande, orkar inte vara med när det ska vara glädje eller middagar. Jag kan inte skratta ännu. Då åker jag hem till min fru och min son i stället. Vi ska ta oss igenom det här, säger Jesper Mattsson efter Mora-matchen.

Foto: BILDBYRÅN

Han är samlad.

Jesper har precis ringt hem till sin fru Anna, bearbetat matchen och händelserna och givetvis sorgen, som finns där varje dag, varje timme, varje minut och varje sekund.

– Det går inte att beskriva hur man känner. Finns inga ord. Men det är som en mardröm som inte släpper. Jag gråter hela tiden, oavsett var jag är. Jag kan sitta på ett flygplan och störtgråta, men det är helt okej, säger han.

Mattsson får frågan om hockeyn är en typ av medicin som läker sorgen.

Men det håller han inte med om.

– Nej, inte riktigt. Klart man har fokus på annat ett tag. Men min lilla påg finns där hela tiden. Killarna i laget har ”OM 21” på sina hjälmar och när det var tekning nu ikväll kom hans ansikte upp framför mig. Han finns där hela tiden och jag saknar honom så oerhört mycket. Jag vet hur han hade tyckt om att se den här matchen på tv, exempelvis.

Fått stort stöd: ”Värmer”

Hockeyvärlden har stöttat Olivers kamp. Och nu stöttar de familjen Mattssons kamp för att kunna leva ett så vanligt liv som möjligt.

– Niklas Kronwall och Marcus Johansson har hört av sig. Sånt värmer. Sedan fick jag en stor björnkram av Mats Lusth efter matchen och det känns i hjärtat. Många bryr sig och sådant stärker en.

Han har bättre dagar och sämre dagar.

Men kommer kämpa på.

– Jag kör på så länge jag orkar. Jag vet att min lille påg vill att jag gör det här. Jag kommer inte göra honom besviken. Livet ska segra, även fast det aldrig blir sig likt igen.

Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM