Björn Söder: ”Klart det är tråkigt”

Av: Josefin Silverberg, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna väljer att rösta på Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman.

Därmed kommer Björn Söder (SD) som suttit under den senaste mandatperioden att petas.

– Jag tycker det är beklagligt att man föreslår en kandidat som inte har väljarstöd eller riksdagens sammansättning i ryggen, säger Söder till Aftonbladet.

Björn Söder lovordar Urban Ahlin som i dag avtackas som talman när  Andreas Norlén (M) tar över. Norlén fick 203 röster i omröstningen och S-kandidaten Åsa Lindestam som fick 145 röster blir därmed första vice talman.

– Det har varit fantastiska fyra år och vi har fungerat jättebra tillsammans, det tar jag med mig och kommer alltid minnas. Urban har varit en fantastisk ledare att jobba under och väldigt mån om att det ska vara rättvist. Han är en av Sveriges bästa talmän, säger Söder till Aftonbladet.

”Svårt att hålla tillbaka tårarna”

Inför omröstningen höll SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson ett tal där han hyllade Söders insats som talman och beskyllde SD:s politiska motståndare att sprida lögner om honom. I pausen efteråt kramade Söder om Karlsson.

– Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka, det känns som om jag fick upprättelse inför hela svenska folket, säger Söder.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

Socialdemokraterna kommer att rösta på V-kandidaten Lotta Johnsson Fornarve som andre vice talman meddelar gruppledaren Anders Ygeman.

Även V och MP kommer att rösta mot Söder – vilket innebär att han med allra största sannolikhet förlorar posten.

– Jag tycker det är beklagligt att man inte respekterar väljarnas utfall. Att man föreslår en kandidat som inte har väljarstöd eller riksdagen sammansättning i ryggen är beklagligt, säger Söder till Aftonbladet.

Hur ser du på möjligheten att inte ha talmanspost under de kommande fyra åren?

– Jag har mitt riksdagsuppdrag kvar och får engagera mig mer i det men det är klart att det är tråkigt för partiet att vi mister en sån plats i presidiet, det är viktigt för insynen och för riksdagens inre arbete. Men man ska komma ihåg att det kommer komma mycket hårdare förhandlingar och omröstningar framöver, sa Björn Söder innan omröstningen.

Röstades ned tre gånger

Omröstningen kring talmansposterna pågår under måndagseftermiddagen i riksdagen. Efter att Björn Söder fått 80 röster och Lotta Johnsson Fornarve 147 och 121 blankröster, ingen av dem får majoritet, så blir det en ny omröstning. I den andra omröstningen blev utfallet 82 till Söder, 149 till Johnsson Fornarve och 116 blanka. Söder har alltså fått 20 fler röster än vad Sverigedemokraterna har mandat i riksdagen, men ingen av dem har fått majoritet.

Därmed blev det en tredje avgörande röstningsomgång. I den fick Söder 82 röster, Johnsson Fornarve 149 och 117 var blanka. Därmed utses Lotta Johnsson Fornarve till andra vice talman. Totalt röstade 348 riksdagsledamöter.

Björn Söder under omröstningen i riksdagen.
Foto: Urban Andersson
Björn Söder under omröstningen i riksdagen.
Publicerad: