NHL-klubbar jagar hjälten: ”Är en dröm”

avHans Abrahamsson

Markus Svensson har storspelat för Skellefteå mot Brynäs.

Skellefteå har 2–0 i matcher och en stor anledning är Markus Svensson.

Men efter den här säsongen kan han vara förlorad. Enligt Sportbladets uppgifter har tre NHL-klubbar visat intresse.

– Klart det är en dröm, men allt fokus just nu ligger på Skellefteå.

De regerande mästarna är programenligt på väg att slå ut Brynäs i kvartsfinalen. Efter 4–2-segern i Gavlerinken har nu Skellefteå 2–0 i matcher. Men det har suttit hårt inne i de två första matcherna. Stundtals har de regerande mästarna räddats av Markus Svenssons målvaktsspel.

”Alla sliter som fan”

I går var det 30-årige Svensson som höll kvar Skellefteå i matchen när Brynäs pressade som hårdast i den andra perioden. Själv gjorde han allt för att tona ner sin egen insats

–Jag vet inte, det är svårt att summera hur bra det var så här direkt efter matchen, man är så inne i det. Men alla sliter som fan, täcker skott och sånt.

Markus Svensson fick sitt stora genombrott förra säsongen när han hade bäst räddningsprocent i slutspelet med 94,29 och vann SM-guld. Den här säsongen har Svensson redan fått chansen i Pär Mårts landslag.

”Klart att det är en dröm”

Smålänningens storspel har också fått NHL-klubbarna att agera. Enligt Sportbladets uppgifter har redan tre NHL-klubbar visat konkret intresse för Svensson.

– Klart att det är en dröm att komma dit, men det är så oerhört hård konkurrens. Jag vet inte så mycket om vilket intresse som finns. Jag har fullt fokus på Skellefteå och att spela så bra jag kan göra. Sedan får vi se vad som händer, säger Svensson.

Skellefteås general manager Lars Johansson är medveten om att han kan tappa sin förstemålvakt till nästa säsong:

– Men det enda jag vet är att ”Mackan” gör det väldigt bra just nu och det är säkert hans dröm, det vet vi om. Det är många spelare som lämnat oss för NHL. Vi får se vad som händer.