Greste kommer inte att ge sig

Av: TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

(TT). al-Jazira-journalisten Peter Greste kommer att fortsätta kämpa för att få sina två kollegor fria ur egyptiskt fängelse. Det meddelar hans familj, dagen efter det att den australiske journalisten själv släpptes fri.

Familjen Grestes glädje gick inte att ta miste på. Peter Grestes bror, Andrew Greste, satt mellan sin far och mor och var ett enda stort leende.

-Han kommer inte att glömma sina två kollegor, det råder ingen tvekan om att hans glädje är tillbakahållen och kommer så förbli tills dess att de killarna är fria. Han kommer inte att ge upp förrän Baher (Mohamed) och Mohamed Fahmy är ute, sade han till reportrarna på plats i Brisbane, Australien.

Peter Greste, som suttit i egyptiskt fängelse i 400 dagar, släpptes oväntat under söndagen och utvisades ur landet. Han flög till Cypern, där han fick hjälp av psykolog.

Släpptes utan eftergift

-Han var extremt lättad och var ivrig över att komma hem till Australien och återförenas med sin familj, säger Australiens utrikesminister Julie Bishop, som pratat kort med Greste efter att han släppts. Hon hävdar att reportern släpptes utan något i utbyte.

Greste, reporter på Qatarbaserade mediebolaget al-Jazira, greps tillsammans med två kollegor, kanadensisk-egyptiska Mohamed Fahmy och egyptiern Baher Mohamed, i december 2013. De tre dömdes till sjuâ“tio års fängelse för att ha "spridit falsk information", stöttat det förbjudna Muslimska brödraskapet och smutskastat Egypten. Gripandena var ett led i militärens politik att krossa det Muslimska brödraskapet och att markera mot Qatar, som tidigare stöttade brödraskapet.

Kollegorna kan släppas

Trots att det från officiellt håll var tyst om de övriga två journalisterna uppger en säkerhetstjänsteman på fängelset i Kairo för Reuters att Fahmy förväntas släppas inom några dagar. Fallet med Mohamed är mer komplicerat, då han saknar utländskt pass.

Publicerad: