Mejla

Oisin Cantwell

Hittas kroppen blir Bergwall fri på riktigt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: HENRIK HANSSON
Sture Bergwall.

Om Johan Asplunds kropp hittas klaras inte bara ett av Sveriges mest kända kriminalfall upp.

Det skulle även vara problematiskt för dem som ännu hävdar att Sture Bergwall är en seriemördare.

Jag var väldigt ung då den elvaårige pojkens gåtfulla försvinnande 1980 var som mest uppmärksammat, men minns tydligt hur tidningarna skrev dag ut och dag in och tv rapporterade för allt vad tygen höll.

Det är ett av Sveriges mest kända kriminalfall någonsin, mätt i antal spaltkilometer möjligen endast slaget av mordet på Olof Palme.

Nu ska det finnas en detaljerad och delvis inspelad redogörelse där en man berättar hur han rövade bort och av misstag dödade Asplund.

Vad har polisen gjort med detta tips? Besynnerligt lite, vad det verkar. Bland annat har det inte genomförts en ordentlig undersökning av det förhållandevis lilla skogsområde där kroppen påstås ha grävts ner.

Quicks första erkännande

Betydligt större polisiära insatser än så har genom åren gjorts för att klara upp ett försvinnande.

Är det möjligen så att polisen i Sundsvall inte vill inkompetensförklara sin numera pensionerade kollega, Seppo Penttinen, som var förhörsledare i mordutredningarna mot Sture Bergwall?

Mordet på Johan Asplund var nämligen det första som Bergwall erkände under de bisarra Quick-åren, då denne hög på en aktningsvärd mängd mediciner kom på ett i hans tycke smart sätt att få stanna kvar på Säters sjukhus, som han var på väg att skrivas ut från.

Året var 1993 och trots att Quick lämnade mängder av motstridiga uppgifter och bland annat pekade ut tio olika platser där kroppsdelar efter pojken skulle ha gömts, kroppsdelar som inte i något fall återfanns, lyckades åklagare Christer van der Kwast få honom dömd för mord.

Numera är denna och de andra morddomarna upprivna, men männen som skapade en seriemördare håller som bekant fast vid att Bergwall är skyldig.

Inte hittat kroppen

Ett något förargligt problem för dem är att det inte har återfunnits några kroppsdelar i något av de åtta fallen, trots tusentals utredningstimmar och bland annat en helt tömd sjö.

Om Asplunds kropp nu hittas så befinner vi oss i en situation där Bergwall, som en gång i världen erkände över 30 mord, inte bara oturligt nog tagit på sig ansvaret för att ha dödat människor som senare visat sig levande utan även bevisligen är oskyldig till ett av morden han dömdes för.

Ja, Bergwall är friad och ska betraktas som oskyldig. Men det är något helt annat än att bevisligen vara utan skuld. Det är sällsynt att en domstol friar en person för att hen omöjligen kan ha gjort det åklagaren påstår.

Ett uppklarande av fallet Johan skulle leda till att den som försöker sig på att hävda att ok, Bergwall mördade inte pojken, men är skyldig i de andra fallen blir fullständigt utskrattad.

Lambertz skulle bli generad

Möjligen skulle även justitierådet Göran Lambertz, som i en debattartikel i Dagens Nyheter hävdat att det i rörande just detta försvinnande finns övertygande bevisningen för Bergwalls skuld, bli en smula generad.

Det är mycket viktigt att polisen går till botten med tipset om Johan. Att den utpekade platsen undersöks ordentligt.

I någon mån har det betydelse för berättelsen om Thomas Quick. Men framförallt för Johan Asplunds föräldrar.

Visserligen preskriberades mordet på deras son 2005, men det måste för dem vara av stor betydelse att efter alla dessa år till slut få klarhet i vad som hände.

avOisin Cantwell

Publicerad: