Poya Asbaghi: ”Då är jag inte längre tränare för IFK”

avMichael Wagner

Publicerad:
Poya Asbaghi och IFK Göteborg har ödesmatch mot Brommapojkarna under måndagen.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi och IFK Göteborg har ödesmatch mot Brommapojkarna under måndagen.

GÖTEBORG. I ödesmatchen mot BP släpper IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi, 33, delvis på sina principer.

Nu ska Blåvitt minimera risken i sitt spelsätt och allt tyder på en återgång till en klassisk 4-4-2-uppställning.

–  Prio ett är att vi spelar i allsvenskan även 2019, säger Asbaghi till Sportbladet.

För en och en halv vecka sedan genomförde IFK Göteborg flera ändringar på ledarsidan.

Sportchefen Mats Gren fick sparken och ersattes av akademichefen och tidigare guldtränaren Jonas Olsson.

Tränaren Poya Asbaghi fick behålla jobbet, men fick också två nya assisterande tränare i tidigare spelarna och numera juniortränarna Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson.

Träningarna sedan förändringarna har även skvallrat om att IFK Göteborg inför ödesmatchen mot BP på Grimsta återgår till en mer klassiskt Blåvitt 4-4-2-uppställning även om Asbaghi inte vill bekräfta det när han tar ställer upp för en längre intervju med Sportbladet inför bottendramat:

Vill bli tyngre offensivt

– Vi har spelat med två anfallare under träningarna, men vilket system de sätts in i får vi se måndag kväll, säger IFK Göteborgstränaren.

Varför två anfallare?

– Det är dels för att Tobbe (Hysén) har kommit tillbaka frisk. Nu har vi två renodlade anfallare där uppe (inklusive Robin Söder). Vi känner även att vi vill utveckla det spelet, bli lite tyngre i boxen. 

Så den ändringen hade kunnat komma tidigare, innan ni gjorde skiftena bland de assisterande tränarna, ny sportchef och så vidare?

– Ja, det tror jag. Dessutom har vi spelat med två forwards i många matcher den här säsongen. Tobbe har bildat anfallsspar med Elias (Omarsson) och Elias har spelat ihop med Engvall (Gustav). Det är inte helt nytt för oss.

– Men en sak vi vill göra bättre nu är att få lite mer tyngd längst fram.

Kommer man även se ett enklare spel från IFK Göteborg där ni försöker minimera misstagen?

– Vi är medvetna om att vi behöver värdera situationer bättre än vad vi har gjort i de senaste matcherna. Det har varit lite för naivt i några fall och i slutändan har det betytt att vi gjort något mål med vår speluppbyggnad men kanske åkt på två bakåt på kontringar. Det totala utfallet är negativt. 

– Vi känner inte att vi ska vända upp och ner på det men vi måste balansera upp vårt spel lite bättre.

Poya Asbaghi är noga med att poängtera att han inte är beredd att ge upp sin ambition att med honom som chefstränare spela en fotboll med större bollinnehav. 

– På utsidan låter som att vi ska spela det totalt motsatta nu. Så är det inte. Vi ändrar några mindre saker här och där. 

Då lämnar Asbaghi IFK

Inför matchen på Grimsta är IFK Göteborg fem poäng före Dalkurd på kvalplatsen och BP på direkt nedflyttningsplats. 

Omvärderar du din spelfilosofi?

– Det är fel ord. Jag har en helhet som jag är ganska bestämd i, med det finns detaljer som jag förstår att vi behöver skruva på till nästa år. Men prio ett nu är att vi spelar i allsvenskan även 2019.

2019 spelar IFK Göteborg alltså inte en klassisk Blåvittfotboll och 4-4-2 med Poya Asbaghi  som tränare?

– Nej, det tror jag inte. Det handlar att vi som klubb fortfarande tycker att vi är inne början av en förändring. Det finns ingen anledning för oss att frångå det som vi har tänkt. Det handlar om att lära sig av sakerna vi upplevt på vägen och omvärderar vissa saker. Då tror jag det kan bli väldigt, väldigt bra.

– Vi vill ge det en ordentlig chans innan vi skulle kunna slå fast – nej, det här var inte rätt väg för Blåvitt. 

Och då är inte fem matcher med kniven mot strupen i avslutningen av årets allsvenska riktigt en del av det testet?

– Nu ska vi skapa en miljö där spelarna kan få ut max av sig själva och förenkla. Det handlar om att gå ut och köra och hålla oss kvar i allsvenskan. 

– Men om Blåvitt nästa år ska spela något totalt motsatt till vad jag kom hit och blev anställd för så är nog inte jag kvar här som tränare.

Den fortsatta spelmässiga ambitionen rimmar ju ganska bra med att ni visat intresse för Gif Sundsvalls assisterande tränare Ferran Sibila.

– Jag tänker inte kommentera de uppgifterna, säger Asbaghi bestämt.

Vad finns i kylskåpet...?

När personalförändringarna i IFK Göteborg presenterades nyligen så beskrev sportchefen Jonas Olsson i en TV-intervju med Sportbladet att hans sätt att välja spelsystem baserades på att ”se vad man har i kylskåpet innan man bestämmer vad man ska laga till”.

Har det varit en tuff läropeng att inse att spelartyperna IFK Göteborg har inte passar in optimalt på sättet du vill spela fotboll?

– Jag tycker vi har haft spelartyper som har passat in bra. Vi har tappat några stycken spelare som passade in bra och sedan har inte tajmingen mellan de som varit i truppen vid olika tidpunkter varit den bästa, säger Asbaghi.

– Robin Söder som anfallare till vänster och Sebban Eriksson som vänsterfotad mittback och ganska bra på att ta fram bollen – det hade varit en bra relation. På så sätt hade jag önskat lite mer ”lika barn leka bäst”. Där har vi inte klickat helt av förståeliga skäl.

– Det är viktigt när man bygger en trupp att alla delar stämmer överens med varandra. Men jag har också lärt mig mycket efter mitt första allsvenska år.

Efter Dalkurds, Elfsborgs och Sirius segrar i helgen ökar pressen ytterligare på framför allt IFK Göteborg, men givetvis även BP. 

Blåvitt uselt på konstgräs

För Blåvitt finns det ytterligare ett hinder att klättra över i måndagskvällens match på Grimsta IP – konstgräset.

IFK Göteborg har bara tagit två poäng på konstgräs den här säsongen, 1-1 mot Dalkurd och Elfsborg, och tre av lagets fem återstående matcher spelas på underlaget. 

Varför har ni så dåligt facit på konstgräs?

– Tittar man på rena prestationer på konstgräs i år så har vi gjort bra matcher men inte vunnit. Östersund, Norrköping och Elfsborg borta till exempel är matcher där vi skapat fler farliga målchanser än våra motståndare men i slutändan inte vunnit. Dalkurd borta likaså, säger Poya Asbaghi.

– Det är väl mot Häcken och Hammarby borta som vi inte varit lika bra. Samtidigt är det två matcher som få lag i allsvenskan åker dit och vinner. 

Under träningsveckan inför bortamötet mot BP har IFK Göteborg tränat på vanligt gräs (eller sitt hybridgräs) på Kamratgården. På lördagen genomförde Blåvitt sitt enda träningspass på konstgräs, på Bravida Arena.

Varför tränar ni inte mer på konstgräs inför en match borta mot BP?

– Det där är alltid en intressant diskussion. Man spelar rätt många matcher på olika underlag under ett år och byter vi underlag varje vecka för att förbereda oss för den enstaka matchen löper man en stor risk att tappa kvalitet över en hel säsong. 

– Dessutom är det inte så gynnsamt ur ett skadeperspektiv att hela tiden byta underlag från konstgräs till naturgräs. Sen är det givetvis så att man hamnar där ändå så som vi gjorde med träningen på Bravida, säger Poya Asbaghi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM