Sannfinländarna splittras – ny grupp räddar regeringen

avNivette Dawod, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Timo Soini och 19 andra sannfinländska riksdagsledamöter grundar en ny riksdagsgrupp.

Draget sker efter att Jussi Halla-aho valts till ny partiledare för Sannfinländarna och finska regeringen har fallit.

Enligt statsminister Juha Sipilä (C) är regeringskrisen därmed avvärjd.

1 av 2 | Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / Lehtikuva
Finlands President Sauli Niinistö

Den nya riksdagsgruppen, som består av 20 av Sannfinländarnas 37 ledamöter, är beredd att fortsätta i Juha Sipiläs C-regering med det gamla regeringsprogrammet. 

Partiets alla ministrar, inklusive utrikesministern och förre partiledaren Timo Soini, går med i gruppen, skriver HBL.

– Vi kommer säkert att ses som förrädare. I dag är vi inte politiker utan ute i fosterlandets ärenden, säger riksdagsledamoten Simon Elo, som blir ordförande för den nya riksdagsgruppen, till Yle.

Tiina Elovaara blir viceordförande i den nya gruppen som får namnet Nytt alternativ på svenska.

Sipilä: Vi fortsätter som tidigare

Statsminister Juha Sipilä säger att regeringen nu, med den nya gruppens bildande, enligt författningen inte behöver avgå och att den fortsätter med nuvarande ministrar, skriver TT.

Sipilä ska föra samtal med Centerns riksdagsgrupp och med Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och rekommendera att samarbetet fortsätter med den nya gruppen Nytt alternativ.

”Behöver inte en regeringskris”

Simon Elo säger till Yle att partiet har ”kapats”.

– Det handlar inte om att Jussi Halla-aho har valts till ordförande utan om de krafter som kapat partiet. Min uppgift är att kämpa för de saker som jag valdes för, inte att oroa mig för min egen karriär.

Justitieminister Jari Lindström säger till kanalen att beslutet var mycket svårt, och att han kände sig hemlös efter valet av Halla-aho som partiledare för Sannfinländarna i lördags. Han tror att det kan vara slutet på en politisk karriär.

”Upplösa regeringen”

– Sannfinländarna är inte längre det parti som jag anslöt mig till, säger han.

Hur Sannfinnländarna ställer sig till utbrytargruppen är okänt. Partiets vice ordförande Laura Huhtasaari sa efter ett möte tidigare i dag att det inte fanns någon kris inom gruppen.

Den invandringsfientlige EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för ett blogginlägg han gjorde 2008. Trots hård kritik har Halla-aho inte velat göra avbön från sina kontroversiella blogginlägg.

Finansministern Petteri Orpo sa i går att det var en helhetsbild som gjorde att regeringssamarbetet inte kunde fortsätta.

– Samlingspartiet kan endast vara i ett regeringssamarbete som värnar mänskliga rättigheter. Vi tolererar inte hatretorik eller diskriminering. Vi är öppna med att vi vill höra till EU. Finland är ett land med flera kulturer och flera språk, sa han vid en pressträff.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM