Visa går in i Klarna

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Betaltjänster

Betalkortsföretaget Visa investerar i den nyblivna svenska banken Klarna.

– Partnerskapet mellan Visa och Klarna är ett naturligt steg, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Klarnas vd Sebastian Seimiatowski.
Foto: Klarna/Johnér
Klarnas vd Sebastian Seimiatowski.

De båda företagen kommer att ingå ett strategiskt partnerskap, skriver de i ett pressmeddelande. Men det är oklart hur stor andel Visa köpt.

Klarna siktar på USA

Visa hoppas enligt Bloomberg News kunna nå fler mobila e-handlare, främst i Norden och Tyskland. Betaltjänstbolaget Klarna å sin sida skulle kunna stärka sin position i länder där kreditkort är populärare än fakturering, till exempel Nederländerna, Storbritannien och USA.

– Partnerskapet mellan Visa och Klarna är ett naturligt steg. Vi förstår båda konsumentkredit och värdet av konsumentfokus vid utvecklandet av innovativa betalningslösningar, säger Klarnas vd Sebastian Seimiatowski i pressmeddelandet.

Tar upp kampen med banker

För bara en vecka sedan fick Klarna banktillstånd och blir därmed Sveriges nyaste bank. Det öppnar upp möjligheten att ge lån och eventuellt erbjuda kreditkort.

Med banktillståndet ska Klarna ta upp kampen mot den traditionella banksektorn, har Sebastian Seimiatowski tidigare sagt till Financial Times.

– Vi vill vara med att omstöpa banksektorn. Nya regelverk ger rätt förutsättningar för att skaka om industrin, men det behövs ett Ryanair för att det ska ske. Vi vill vara den spelaren.

Klarna planerar att emittera nya aktier som ett led i affären med Visa, enligt Bloomberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN