Victoria samlade in 29 000 till barn på sjukhus

”Min dotter har varit där så mycket, jag ville ge tillbaka”

avCecilia Gustavsson

Victoria Lönnström, 46, tänkte samla in påskägg till de sjuka barnen på avdelning 64 på Västerås sjukhus.

På bara några dagar blev det 29 200 kronor.

– Jag hade aldrig anat att folk skulle ge så mycket.

Foto: Privat
Victoria Lönnström, t v, samlade in 29 200 kronor som hon delade mellan avdelning 64 för sjuka barn på Västerås sjukhus, och gruppen Clownetterna som underhåller barnen där. Barnen fick bland annat påskägg.

Undersköterskan Victoria Lönnström, Skinnskatteberg, är nästan som hemma på avdelning 64 i Västerås. Hennes dotter, Wilma Eränen, drabbades av en svårbehandlad epilepsi när hon endast var 18 månader. Hon har behandlats på avdelningen för sjuka barn många gånger i sitt 11-åriga liv – där får hon hjälp med sina anfall.

”Vill ge något tillbaka”

– Det känns som om vi varit på avdelning 64 en fjärdedel av hennes liv... Nu när påsken närmade sig ville jag ge något tillbaka.

Först samlade Victoria in femton påskägg från en lokal butik. Men hon tyckte att det behövdes några fler – tanken var att personalen skulle dela ut dem till barnen på påskafton.

– Jag tyckte så synd om alla barn som är på sjukhus under påsken.

Så gick hon ut med efterlysning på Facebook, för att få in några påskägg till. Men det blev mycket mer än så. Människors givmildhet överträffade alla förväntningar. På bara några dagar hade inlägget delats 800 gånger och insamlingen hade växt till 29 200 kronor.

– Det är otroligt kul! Det blev så mycket pengar att jag delade upp summan i två, berättar Victoria.

Clowner och lekrum

Hälften gick till den gruppen Clownetterna, en ideell förening som underhåller barn och unga på sjukhus. Hälften gick till avdelning 64. Förutom påskägg blev det en gåvokorg till personalen och massor av nya saker till lekrummen.

– Jag hade tänkt att allt skulle vara en överraskning, men nu frågade jag helt enkelt personalen i förväg om vad som behövdes. Det blev bland annat en spelkonsol och massa spel, dockvagn, bilgarage och små presenter som barn kan få när de tagit sprutor, berättar Victoria.

– Jag är så glad att kunna göra det här, och att så många var med och skänkte.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Påsken

Facebook