Mejla

Michael Carlsson

Leder runt om i dag – det är en solklar spik

Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 16 augusti

Publicerad:
Uppdaterad:
Racing Mange spikas på GS75.
Foto: TR Bild
Racing Mange spikas på GS75.

Tingsryd får celebert besök av elitloppshästen Racing Mange.

Efter att ha tampats mot världseliten ställs han nu mot klart beskedligare motstånd. 

Från ett perfekt läge borde han leda runt om och är en solklar spik.

Spikar även fräckt i den första avdelningen mot favoriterna och det är Gullabo Däck Bling som kan krossa samtliga över två varv på milebanan.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på GS75 - gå med i laget här [Extern länk]


Tingsryd i Småland är alltså värd för söndagens miljonspel och det är ett varv som gäller över milebana i sex av de sju GS75-loppen. Det är bara den inledande avdelningen som avgörs över två varv, det vill säga distansen 3218 meter.

Här tar vi också tjuren vid hornen direkt och spikar fräckt emot favoriterna. Gullabo Däck Bling är en häst jag gillar skarpt och har följt sedan han i fjol vann fem lopp på 15 starter. I år har han stångats i tuffa gäng och gjort flera topplopp, bland annat i V75 där en gång var heroisk som trea efter en blytung resa. Senast vann han plättlätt över dryga tre varv i Kalmar och genrepade inför det här loppet på bästa sätt. Det fanns gott om krafter kvar i mål för den här starke sjuåringen som tränas av Kent Knutsson (Max Flukt, ni vet). 

Håll igång nu!

Favoriterna Tengil Face och Thriller N.P. är inte speciellt pålitliga och kommer dessutom med dunkel form. Gullabo Däck Bling är däremot både pålitlig och har formen på topp och när han är tredjehandare från ett bra läge bakom bilen spikar jag.

Jag litar på att Anton Knutsson serverar sin häst en fin resa i ryggar och speedar förbi samtliga till slut. Tränare Knutsson rapporterar att Gullabo Däck Bling känns jättefin i träningen och tycker att de konkurrenter han möter nu inte är värre än de han har stött på tidigare. Knutssons är segersugna och det bådar gott. Håll igång nu!

GS75 är desto mer öppen och här målar jag på med åtta streck. Favoriten Happy Few har bra fart men är inte att lita på. Borde vara gynnad av bilstart nu men spår elva över kort distans i Tingsryd är ingen lek. Jag vurmar för Bruno Jet som har gjort en start på svensk mark och den här italienfödde treåringen har nu ett lopp i kroppen i sin nya regi Magnus Dahlén. Nu aviseras det jänkarvagn på den här gången och från spår två med Carl Johan Jepson kan han vara vinnaren.

Toto Barosso är en fartfylld treåring hos Peter Untersteiner som är favorit i GS75-3. Han kommer med två raka segrar efter att ha kört sig till ledningen och senast avslutade han i 1.10-tempo. Enligt Untersteiner matchas han mot det tyska derbyt om en knapp månad och det här blir genrepet inför den uppgiften. Svårbedömt om han kan hålla upp ledningen då Untersteiner inte är helt nöjd med läget med innerspåret bakom bilen. Stallkamraten Jackpot of Steel var det väldigt positiva tongångar om inför debuten i sin nya regi Peter Untersteiner senast, men då blev det galopp i ledningen och det var segern som rök då. Är åtgärdad efter det loppet och kan runda samtliga. Men jag vill även ha med Rick Ebbinges Alex H.P. som är bra, och streckar dessutom Move It Brodde och Matilda Cash som potentiella skrällar.

Känns som ett säkert lås

Oscar L.A. är en mycket kapabel häst för klassen och felfri är han nog huvudet högre än konkurrenterna i GS75-4. Han har bara förlorat en gång i ett felfritt lopp (tvåa då) och senast avgjorde han enkelt mot Gigant Coger som han återigen möter. Spår tio är som det är över kort distans och det kan bli problem att få tag i Zacapa Grim som har inlett mycket bra på svensk mark hos sin nya tränare Sofia Aronsson. Det har blivit två segrar och två andraplatser på fyra starter och senast fullföljde han starkt ute i spåren som tvåa. Dessa två känns som ett säkert lås i den fjärde avdelningen.

Racing Mange ska normalt bara vinna GS75-5. Han har stångats i Grupp 1-löpningar varje gång och tog sig till final i Elitloppet via en andraplats i försöket. Därefter har stjärnhästen haft iskalla utgångslägen i såväl Årjängs Stora Sprinterlopp och Hugo Åbergs Memorial. I Åbergs avslutade han sista varvet efter 1.08,8 och blev femma bakom vinnande Double Exposure. Nu är det smaskiga förutsättningar med innerspår över kort distans. Och om man jämför med tidigare starter i år är motståndet minst sagt ljummet.

Det skulle förvåna oerhört mycket om inte Racing Mange leder det här loppet från start till mål, startsnabb som han är från ett perfekt innerspår. Given spik.

Sobel Jasmine är en startkatapult som lär flyga till ledningen i GS75-6. Hon är en riktigt vass sprinter i kanonform, vilket hon visade vid segern senast då hon vann trots en resa utvändigt om ledaren. Sobel Jasmine kan bli svårfångad men Kick The Dust Ås är ingen lätt nöt att knäcka. En riktigt kapabel fyraåring som galopperade som tvåa i försöket till Sprintermästaren bakom Don Fanucci Zet. Han hade varit i final utan den fadäsen och hästen visade i fjol som treåring att han verkligen kan flytta på sig. 

Jag betalar även för formtoppade Key Mon som har haft usla lägen två gånger i rad, men ändå vunnit från spår tolv och senast levererade hon en vass spurt som tvåa efter att ha hamnat snett på det från spår sju. Nu är utgångsläget det bästa på länge, perfekt med spår två bakom bilen, och Carl Johan Jepson lär servera det spurtstarka stoet en fin resa därifrån som kan bära frukt över upploppet.

Garderar favoriten

Arwen As är favorit i GS75-avslutningen och det fyraåriga stoet kommer från två raka spetssegrar. Nu är det bakifrån som gäller, bricka tio över kort distans, och det blir gardering. Joakim Lövgren har två intressanta hästar med och båda känns segeraktuella. Lövgren tycker själv att nyförvärvet Oliveria har bäst chans, då den är snabb ut och lär hitta till ledningen, men säger även att Chumani som han kör själv är het då hon äntligen har ett bra utgångslägen, efter att ha brottats med iskalla startspår i de senaste starterna. Även Lisa Lisieux måste räknas tidigt, trots läget. Hon vann i övertygande stil från spets senast men har tidigare visat att hon även går bakifrån.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 4 Gullabo Däck Bling (2–1)

GS75-2: 11–2–3–8–12–10–5–7 (4–1)

GS75-3: 1–12–7–2–5 (4–3)

GS75-4: 10–4 (1–6)

GS75-5: 1 Racing Mange (2–3)

GS75-6: 6–5–2 (9–7)

GS75-7: 10–4–3–1–11–8 (7–6)


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på GS75 - gå med i laget här [Extern länk]


Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE