Mejla

Lena Mellin

SD utan Åkesson, finns det?

Hans betydelse kan inte överskattas – nu fostras efterträdaren

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO. Det går inte att nog överskatta Jimmie Åkessons betydelse för Sverigedemokraterna.

Utan honom skulle de inte alls vara där de är.

Jimmie Åkesson omvaldes som Sverigedemokraternas ordförande i ytterligare två år på landsmötet här i Örebro.

Applåderna var redan före valet mycket långa och varma. Efter omvalet var de ännu längre och närmast extatiska.

Det går inte att överskatta Jimmie Åkessons betydelse för det som Sverigedemokraterna är i dag.

Han är helt enkelt värd sin vikt i guld för Sverigedemokraterna och vet förmodligen om det själv.

Efter 14 år som partiledare är han nu alltså omvald för ytterligare två år. Som han konstaterade själv innebär det i praktiken minst fyra år till eftersom partiledaren inte kan lämna året före ett val utan att det föreligger synnerliga skäl. Åkesson sitter till åtminstone 2023.

Sverigedemokraterna fördubblade sitt stöd på nationell nivå i 2010 års val. Det upprepades 2014.

1 av 14 | Foto: Pontus Orre

I förra valet begränsades ökningen till 35 procent, en ökning som de flesta partier bara kan drömma om.

En stor del av förklaringen är Jimmie Åkesson själv som av valberedningens ordförande sturskt, och sannolikt inte särskilt sanningsenligt, kallades Sveriges näste statsminister.

Därför är det tur för partiet att han bestämt sig för att köra över åtminstone ett val till. Det ger förutsättningar för ännu en valframgång.

Jimmie Åkessons tal på landsdagarna, som han höll minuterna efter omvalet, var skickligt. Han är, sedan Jan Björklund lämnat, en av svensk politiks bästa talare.

Åkesson slog fast att SD behövs, varför det behövs, han var storvulen – och han var rolig. Han hånade Stefan Löfven och hans framträdande i SVT:s Agenda för en vecka sedan och fick skrattarna på sin sida.

Men han påpekade något mer – som kanske var viktigare för Sverigedemokraterna, i alla fall på sikt. Nämligen att framgångar i politiken måste vinnas varje dag, eller i alla fall väldigt ofta.

Annars blir man bortglömd och ett bortglömt parti är ett parti i kris.

Men jag skulle tro att Åkessons varningsord, hans viskande på triumfvagnen, klingade ganska ohörda. I alla fall var det ingen, säger ingen, som upprepade dem. Desto fler återkom till att de för närvarande är Sveriges största parti i väljarbarometrarna.

– Var redo, sade Åkesson.

Det verkar hans partikamrater vara. I överkant.

Vad skulle Sverigedemokraterna göra utan Jimmie Åkesson? Beredskapen verkar svag.

Möjligen har han fått lite friare tyglar att göra som han vill. Han berättade själv bland annat att han varit på en konsert med Scorpions i Budapest härom veckan. Hur har partiledaren tid med det veckan före en partistämma? Svar: Någon annan gör en del av hans jobb.

Det är i så fall ingen dålig strategi sett ur SD:s synvinkel.

Dansk Folkeparti mer eller mindre rasade ihop sedan Pia Kjaersgaard slutade som partiledare 2012.

Partiledarbytet i kombination med större trängsel på högerflanken gjorde att stödet för partiet i princip halverades mellan valen 2015 och 2019.

Bakom Sverigedemokraternas framgångar, i alla fall till en början, stod ”de fyras gäng”. Sedan Mattias Karlsson nyligen dragit sig tillbaka till mindre utsatta uppdrag, återstår två; Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof.

Samtidigt står det klart att ledningen fostrar åtminstone en person för nya framträdande uppgifter, kanske som partiledare.

Det är Henrik Vinge, tidigare presschef. Förra hösten valdes han in i riksdagen, nyligen efterträdde han Mattias Karlsson som gruppledare och på landsdagarna här i Örebro utsågs han till vice ordförande.

Den som vill veta vart SD är på väg gör sannolikt klokt i att hålla ögonen på honom.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE