Mejla

Jenny Wennberg

Ulf Kristersson tramsar om coronatestningen

De flesta regioner är borgerligt styrda, börja där

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson vill hellre skylla på regeringen än de egna partikamraterna som är ytterst ansvariga för coronatestningen ute i landet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson vill hellre skylla på regeringen än de egna partikamraterna som är ytterst ansvariga för coronatestningen ute i landet.

Ulf Kristersson tycker det är dålig stil att regeringen skjuter över ansvaret på regionerna för coronatestningen.

Det är knappast konstigt.

I en majoritet av landets regioner är det trots allt Ulf Kristerssons partikollegor som sitter och styr en verksamhet kallad sjukvården. Den som tillsammans med kommunerna huvudsakligen ansvarar för att utföra coronatestningen.

100 000 test i veckan

Sverige har just nu kapacitet att utföra 100 000 test i veckan. Men så många test utförs inte. Det är såklart inte bra när smittspridningen på landets äldreboenden fortsätter.

Men hade Ulf Kristersson menat allvar med att han tycker att testningen är en viktigt fråga hade han pratat med sina partivänner som bär det yttersta ansvaret för regionernas och kommunernas testverksamhet. Istället förkunnar Kristersson att han minsann har tagit upp frågan på vartenda möte med regeringen i två månaders tid.

Här kan dock också samma sak sägas om Lena Hallengren och regeringen. För i de regioner som inte har ett borgerligt styre är trots allt Socialdemokraterna med och styr. Även där finns partikamrater att samtala med för den som tycker att testverksamheten inte sköts.

Testbråk

Klart är att det naturligtvis inte är bra att Anders Tegnell nu står i mitten och säger att det finns underutnyttjad testkapacitet. Varje insats som kan rädda liv är viktig.

Men det politiska testbråket, det är tyvärr inte något större än en styrkemätning mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Något ganska få rimligen kan tänkas vara intresserade av över huvud taget i dag.

Svenskarna förlorar trots allt sina jobb, sina sociala kontakter och sina anhöriga just nu.

Inom politiken är det mesta däremot sig ganska likt.

Tyvärr.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.