Ökad vinst för SEB – aktien sjönk

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
SEB:s vd Johan Torgeby presenterar bankens delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
SEB:s vd Johan Torgeby presenterar bankens delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm.

Min ekonomi

Ökad rörelsevinst liksom förbättrat ränte- och provisionsnetto.

Aktiemarknaden belönade dock inte SEB utan storbanken sjönk precis som konkurrenterna på Stockholmsbörsen, ned 0,5 procent.

Swedbank brottas med den misstänkta penningtvätten och Handelsbanken lanserade ett omfattande sparpaket.

Från SEB:s sida var morgonens kvartalsrapport mindre dramatisk. Rörelsevinsten steg med fem procent till drygt 5,8 miljarder kronor i linje med marknadens förväntningar.

– Det är inget kvartal att skryta över men heller inget att skämmas över. Banken har gjort ett bra resultat i en marknad som känns lite osäker, framförallt då makroekonomer pekar en allt mindre ljus framtid, säger Johan Torgeby till TT.

Hög press

Han lyfter i stället den starka tillväxten när det gäller företagsutlåning och bankens räntenetto lyfte samtidigt från 5,3 miljarder kronor till 5,983 miljarder.

– Vi är framförallt en företagsbank, där är ingen märkbar marginalpress. Det handlar mer om volym och om våra kunder vågar investera inför framtiden nästa år och 2021. När det gäller bolån tror jag man ska tänka fortsatt hög press. Det är ju också helt avhängigt på vilken väg räntan går, säger Torgeby.

Ökat provisionsnetto

Provisionsnettot ökade samtidigt till 4,6 miljarder kronor, från 4,5 miljarder efter utvecklingen på bland annat Stockholmsbörsen som den senaste tiden har nått rekordnivåer. SEB:s vd ifrågasätter dock börsutvecklingen i just den här miljön med allt tuffare konjunktursignaler.

– Det är anmärkningsvärt och ingen som tittar på makroekonomisk data kan säga att det inte blivit sämre samtidigt som Stockholmsbörsen sätter nytt rekord. Det är ett läge som behöver ses som ett orosmoln. Det finns en skillnad i realekonomin hur går framåt och hur börsen ser på det.

TT: Ser du annorlunda på handelskonflikten mellan USA och Kina efter det delavtal som förhandlades fram nyligen?

– Egentligen är det ingen skillnad. Det har blivit lite mera svängigt och lite fortare mellan hopp och förtvivlan.

Men vilka förhoppningar ställer du till ett fullständigt avtal innan presidentvalet nästa höst?

– Jag har egentligen ingen åsikt men tror att med nuvarande statsmakter i Kina och USA kan man nog förbereda sig på att inte se en lösning. Det är fortsatt stökigt och även om en enskild kärnfråga kan lösas så kan andra saker komma upp.

Publicerad: