Carl-Johan Björk

Publicerad:

C-J Björk: Det kan stå Cowboys ägare dyrt

Publicerad:
Ezekiel Elliott.
Foto: TT
Ezekiel Elliott.

Dallas Cowboys längtar efter en ny storhetstid. Så till den mild grad att man inför säsongen satte allt på ett kort och la upp 90 miljoner dollar för sex nya år med superstjärnan Ezekiel Elliott. 

Men det kan stå ägaren Jerry Jones dyrt, riktigt dyrt, då running backen oroväckande tycks tappa farten.

När lagen som tillhör NFC Easts topp möts under kvällen så gör de detta med divisionen på spel. Lagen står med samma vinst kontra förlustrad (3–3) och har inte levt upp till sina fans eller heller inte sina egna förväntningar. 

Dallas Cowboys inledde sin säsong med besked med att vinna sina tre första matcher utan större bekymmer. Därefter så har planen fallerat då de är inne i en förlustsvit där de förra veckan åkte på en oväntad förlust mot NY Jets som lyckades kamma hem sin första vinst för säsongen. Innan denna förlust mot Jets så kunde man ana en trend hos Cowboys i att de vann de matcher de skulle vinna när de mötte sämre lag, med färre talanger i sin laguppställning. 

Tittar vi till Cowboys vinster så är de mot lagen NY Giants, Washington Redskins och Miami Dolphins. Sett till förluster, borträknat den mot Jets, så var det mot riktigt bra lag som New Orleans Saints och Green Bay Packers. Under NFL:s relativt korta säsong så är det av stor vikt att du vinner de matcher du enligt spelschemat ska vinna, för förr eller senare så kommer du förlora, och dessa förluster måste komma mot erkänt bra lag, inte mot lag som kämpar för sin överlevnad. 

“Överlevnad” är något Dallas Cowboys running back Ezekiel Elliott var ute efter då han inför denna säsong valde att vara en “hold out”, och inte ansluta till laget under det stora träningslägret med tillhörande träningsmatcher som börjar i slutet av juli och sträcker sig till början av september.

Lätt – och inte lätt – att förstå

Så på sitt fjärde och sista kontraktsår så väljer han, att istället för att ta de 3,8 miljoner dollar han enligt sitt kontrakt ska tjäna för säsongen, utföra denna en-mans strejk. 

Strejken ledde tillslut till att Elliott blev NFL:s bäst betalda RB med en förlängning om sex, år värd 90 miljoner dollar och då alltså  med en snittlön på 15 miljoner dollar per år. 

Det som ledde Elliott till att göra detta var att han under sina tre år i ligan varit den RB som samlat ihop flest yards på marken hela två gånger (2016, 2018), och båda dessa gånger blev han även utvald att spela i Pro Bowl. 

Sett till denna statistik så kan man lätt förstå varför Cowboys valde att krita på detta enorma kontrakt med Elliott. 

Sett till andra variabler, kanske inte.

Låt mig förklara med lite andra siffror nedan. 

2016: 108,7 yards per match.

2017: 98,3 yards per match.

2018: 95,6 yards per match.

2016: 1 touchdown per 22 löpningar.

2017: 1 TD per 29 löpningar.

2018: 1 TD per 42 löpningar. 

Utöver ovanstående statistik så har Elliot även njutit av förmånen att springa bakom en av ligans bästa offensiva linjer som älskar att blockera vid springspel. Cowboys linje har ända sedan säsongen 2014 hjälpt Dallas att vara topp-10 när det gäller sprungna yards per säsong, oavsett om det varit DeMarco Murray, Darren McFadden eller Ezekiel Elliott som burit bollen. 

Svårspelat schema

I en liga där springspelet är på väg tillbaka så kan detta kontrakt visa sig vara ett genidrag av Dallas ägare Jerry Jones, eller så är det ytterligare ett i följden misslyckat försök att försöka ta sig tillbaka till 90-talets glansdagar. 

I kväll så har Dallas och även Elliott chansen att visa att de är att räkna med i jakten på en divisionsseger i NFC East. Elliott kan visa att han är värd alla dessa dollar då han ska försöka springa mot ett Eagles försvar som inte har tillåtit en running back mer än 43 yards denna säsong.

Det Eagles som gästar AT&T stadium gör det med en head coach som tror på sitt lag. Han har officiellt gått ut och sagt att de kommer förbereda sig enligt konstens alla regler, och helt enkelt ska åka ner till Dallas och vinna och därmed ta kommandot i NFC East. 

I detta första möte av två så är det tydligt att inget av dessa lag har en klar väg framåt. Dallas med ett till synes mer svårspelat schema framöver, samt har fler skador. Eagles kan, om de kan sätta stopp för Cowboys passattack, få en tidig ledning i NFC East och tack vare sitt lättare spelschema ta en bakväg till divisionssegern och därmed även slutspel. 

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN