Demonstranter intar Hongkongs flygplats

avTT

Hundratals demonstranter, däribland flygvärdinnor, protesterar i ankomsthallen på Hongkongs flygplats.

Demonstranterna uppges vilja ”undervisa” besökare om de stora protester som skakat Hongkong i runt två månader. Ankommande resenärer möts av hundratals människor som skanderar slagord, håller upp banderoller och delar ut flygblad.

Foto: Vincent Yu/AP/TT
Demonstranter håller upp plakat under en protest på Hongkongs flygplats.

Demonstranterna vänder sig framför allt till besökare från Fastlandskina, där nyhetsrapporteringen kontrolleras av staten och ofta är hårt censurerad. I kinesisk media har protesterna i Hongkong framställts som en våldsam, utlandsfinansierad komplott med syfte att "rubba stabiliteten i moderlandet".

– De (kineserna, reds anm) har ingen aning över huvud taget, de får bara ensidig information. De tror att alla som kommer till protesterna är upprorsmakare eller uppmanar till självständighet för Hongkong, säger flygvärdinnan Meryl Yeung som anslutit sig till flygplatsdemonstrationen.

I söndags slogs Hongkongs demonstranter ner i blodiga överfall av beväpnade män som misstänks vara medlemmar i inflytelserika brottssyndikat. Runt 45 människor skadades. På fredagen rapporterar nyhetsbyrån Reuters att en kinesisk myndighetsperson en vecka innan attackerna uppmanat boende att köra i väg aktivister, vilket rört upp känslor bland demonstranter som menar att våldsamheterna var en följd av uttalandet.

Den senaste tidens massdemonstrationer har lett till det största tumult som Hongkong skådat sedan den tidigare brittiska kolonin åter föll under kinesiskt styre för 22 år sedan. Protesterna riktades till en början mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget har skrinlagts, men kraven och spänningarna har växt allt mer.

PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna dirrekt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM