Frölundas knock: till SM-final efter utklassning

Luleå underpresterade i avgörande semin

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleå skulle ta sista chansen att hålla liv i semifinalen mot Frölunda.

Det slutade med hängande huvuden, vårdslösa utvisningar och publik som gick efter två perioder.

– Jag hoppas att Luleå inte bara känner att de gör dåliga matcher utan att de möter ett bra lag, säger Joel Lundqvist till C More.

På 60-talet tog sig Västra Frölunda till tre raka SM-finaler. Det var klubbens första storhetstid, vilken har följts av sporadiska framgångar över decennierna. Silver 1980 och 1996. Guld 2003 och 2005.

Efter guldet 2016 är göteborgarna nu framme i sin tionde final och en chans på sin femte titel. Detta efter att ha utklassat Luleå med 6–2 i den femte semifinalen och vunnit matchserien med 4–1.

Debuterade som 29-åring

I det gästande laget kryllade det av fina insatser. Ryan Lasch noterades för 1+2 medan Simon Hjalmarsson gjorde en assist och satte en puck. Men mest oväntat var nog att Anders Grönlund, backen som SHL-debuterade som 29-åring i höstas, gjorde två mål.

– Det var skönt att följa med upp i anfallet, grymt pass av Purre (Patrik Carlsson) och det var skönt att den gick in, sa Grönlund om sitt första, ett rappt skott i krysset.

Luleå då?

Matchstraff för Harju

Siffrorna 2–6 kanske inte låter så hemskt, men hemmalaget var aldrig nära segern. I ställning 0–4 i slutet av andra perioden lämnade delar av publiken arenan. Johan Harju verkade känna av frustrationen, för han tacklade Chay Genoway i ryggen och fick matchstraff för boarding.

I tredje perioden fick de in två tröstpuckar, men de spelade med hängande huvuden och fick aldrig till någon sorts forcering. Efter slutsignalen stod 5 000 åskådare kvar och applåderade sitt lag, som varit starkt hela säsongen men på slutet inte räckt till.

– Frölunda har varit bättre än oss, det är inget att hymla om, säger Luleås tränare Thomas Berglund till C More.

SM-finalen börjar på söndag. Frölunda ställs antingen mot Djurgården eller Färjestad.

Publicerad:

LÄS VIDARE