Mejla

Michael Carlsson

Jag har svårt att se henne förlora – spik

Michael Carlsson synar GS75-lopp för lopp • Lördagen den 20 juni

Publicerad:
Uppdaterad:
Sportbladets expert spikar Mellby Free på GS75.
Foto: TR Bild
Sportbladets expert spikar Mellby Free på GS75.

Hon flög fram till andraplatsen i årsdebuten i en visslande avslutning.

Nu har Mellby Free ett perfekt utgångsläge för att leda runt om.

Jag kan inte se den här vindsnabba damen förlora, trots att hon möter hingstar den här gången.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på GS75. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Som traditionen bjuder avslutar V75 midsommarhelgen i Kalmar i morgon söndag.

Det innebär att vi har Grand Slam 75 att ta oss an under midsommardagen i Rättvik. Vi har en högklassig omgång rent sportsligt framför oss med massor av talangfulla unghästar. Det är nämligen Breeders Crown för tre- och fyraåringar som står på programmet och flera stjärnor i vardande.

En som redan är en stjärna är Mellby Free som vann Stochampionatet för två år sedan. Björn Goops flyfotade lilla dam är ruggigt snabb i benen och hittills har det blivit 7,5 miljoner kronor i insprungna pengar. 

Det sexåriga stoet gjorde comeback och årsdebut i Stoeliten under elitloppshelgen. Hon hade ett dåligt utgångsläge från början och hamnade i femte par utvändigt. Detta samtidigt som storfavoriten Double Exposure fick husera i täten. Men det gick undan värre på slutvarvet och Mellby Free bjöd på en sylvass avslutning. När Björn Goop vred på ute i vida spår vid upploppet början gick benen på Mellby Free som trumpinnar. Hon spurtade våldsamt i 1.07-tempo och var inte långt ifrån Double Exposure som tvåa när mållinjen passerade. Det var en minst sagt mersmakande insats som det kraftigt skrek; ”nästa gång” om.

Och nästa gång det är i dag i den fjärde GS75-avdelningen.

I det här lilla snabbloppet med blott sex hästar har hon en jättechans att leda runt om. Hästen är startsnabb och från innerspår finns det ingen som kan lugga henne på ledningen. Med all respekt för Milligan’s School och Perfect Spirit, så kan jag inte se hur de ska kunna plocka ner Mellby Free i spurten. Hon kommer återigen att spurta i ett vansinnigt tempo och dessutom blir det troligen barfota runt om den här gången. Spiken är given.

Kan mycket väl bli hemmaseger

I det inledande stayerloppet över dryga tre varv kan det mycket väl bli hemmaseger. Hans R Strömberg har matchat sin Totte C.D. för det här loppet och med bara tre hästar på start lär han ta hand om ledningen. Nu blir det utan skor på alla hovarna vilket är ett klart plus och Totte C.D. kan leda runt om.

Skrällvarningen i loppet är Helios di Quattro som Reijo Liljendahl vurmar för och som nu ska tävla barfota bak. Och från 60 meters tillägg jagar de mer betrodda Ready Ribb (lopp i kroppen nu efter lång frånvaro), samt V75-härdade Doctor Doxey Zenz som vann ett Breddlopp(!) senast.

Orvar Mollyn är ett jättefint kallblod som vann smått överlägset senast i åkandes stil. Han har toppchans att vinna GS75-2 felfri, och om det löser sig från innerspåret bakom bilen. De främsta motbuden är Norrbo Odin, som avslutade snabbt i skymundan i V75 näst senast och som gången efter tog en seger, samt Moepilen som brukar göra bra lopp för det mesta.

Given på systemet

GS75-3 är ett Breeders Crown-lopp för treåriga hingstar och valacker. Jag streckar en trio och tipset går till Reijo Liljendahls fina Manny Muscle som ser ut att vara under kraftig utveckling. Han har vunnit två lopp på tre starter och senast reglerade han konkurrenterna från dödens i imponerande stil med krafter kvar. Nu aviserar tränare Liljedahl att det blir jänkarvagn på för första gången och det kan innebära en extra växel. Jag har en känsla av att han nog blir svårslagen.

Men Hector Sisu är given på systemet också för den här hästen gör kanonlopp varje gång. Stretade emot i det längsta senast och åkte dit på mållinjen mot Latest News och gången innan var han tvåa efter självaste Hell Bent For Am. För tre starter sedan var han målfotoslagen som tvåa i V75 och dessförinnan tog hästen två raka segrar. Öppnar snabbt bakom bilen.

Jag betalar även för Hopeusteponalego som kommer mer och mer. Han hakade på bra till andraplatsen bakom Global Badman senast (som är en av favoriterna till E3-segern efter den imponerande försökssegern i måndags och får nu Björn Goop i sulkyn och har läget med innerspår bakom bilen, startsnabb som han är.

Oscar Berglund har börjat starkt som tränare och hans hästar har en hög segerprocent. Det har även No Business som har vunnit fyra lopp på åtta starter. Hon är favorit i GS75-5, tillika Breeders Crown för treåriga ston. No Business vann ett billigt lopp senast men gjorde en rejäl insats från spår elva över kort distans. Nu är det klart tuffare emot men samtidigt berättade Oscar Berglund för mig om mycket spännande och intressanta balans- och utrustningsändringar. Det blir en rejäl lättning i balansen från järnskor och sulor till barfota runt om för första gången. Det kan även bli aktuellt med en jänkarvagn och dessutom hoppar Björn Goop upp i sulkyn. Detta är ingredienser som mycket väl kan göra att No Business vinner igen. 

Sashay Kemp är dock en tuff konkurrent och Stefan Melanders hästar har tävlat i tuff konkurrens och gjort det bra. Hon var senast trea under elitloppshelgen och är ett hett segerbud här.

Helt missvisande resultatrad

Admiral As är en kanon som har en helt missvisande resultatrad på slutet. Han sprang kanske snabbast av alla näst senast i finalen av Kungapokalen och senast var han ute i Fyraåringseliten under elitloppssöndagen. Han följde då med superfenomenet Ecurie D. in på upploppet efter rykande sista långsida då hästen var nere i 1.07-tempo i 700 meter. Mjölksyran kom den sista biten och han galopperade snöpligt bort en andraplats och stora prispengar precis före mållinjen. Admiral As hade annars landat på en tid under 1.10 och sköter sig Reijo Lijendahls häst i GS75-6 tror jag inte att han förlorar. Då bollar han med de här konkurrenterna.

Men jag har ett mycket gott öga till Tabasco C.D. som har levererat flera toppinsatser och det gjorde han även senast som tvåa i V75-finalen. Tabasco C.D. är snabb ut bakom bilen och skulle Amiral As göra bort sig tror jag att Tabasco är vinnaren och därför dubblar jag systemet med honom.

Det blir fem streck i GS75-avslutningen som tillika är Breeders Crown för fyraåriga ston. Favorit är Anthara Bi som spurtade vasst till andraplatsen bakom Zlatan Knick i V86 senast. Hon var duktig vid segrarna i våras och har nu ett perfekt läge bakom bilen. Men hon möter flera bra hästar. Alaska Kronos började året med tre raka segrar och var hårt betrodd i Drottning Silvias Pokal där hon dessvärre galopperade bort sig i finalen. Mahma Lane vann ett test till Stochampionatet från ledningen senast och är i fin form, men får nu börja från bakspår. Det får även Love No Pain göra och det här tuffa stoet har ingen tur med startspåren eller positionerna i loppen. Men hon har visat mycket bra form på slutet i snabba avslutningar och med hårt tempo fäller hon många till slut. Och så måste man även ha med Groupie Doll som gav ett formidabelt intryck vid spetssegern senast på Solvalla.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på GS75. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2–5–15–14 (10–13)

GS75-2: 1–8–9 (5–4)

GS75-3: 3–4–1 (2–5)

GS75-4: 1 Mellby Free (6–5)

GS75-5: 4–5–2–3 (1–8)

GS75-6: 3–6 (1–7)

GS75-7: 2–7–9–4–12 (1–6)

Systemet är på 1440 rader / kronor

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE