Megan Rapinoe korad till bäst i världen

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Megan Rapinoe är utsedd till bäst i världen.

På Fifas gala tackade den amerikanska världsmästaren med att hålla ett brandtal mot homofobi, sexism och rasism.

– Vi har ett unikt läge att använda den här sporten för att förändra världen till det bättre, sa hon.

På VM i Frankrike vann hon guld, skytteligan och korades till turneringens främsta spelare. Att Megan Rapinoe skulle koras till årets spelare på Fifa-galan The Best var helt väntat.

Arrangörerna delade först ut herrarnas pris till Leo Messi. När det var Rapinoes tur att stänga galan med sitt tacktal började hon med att väga trofén i handen, konstatera att den vägde en del.

– Messi kunde ha varnat mig, han har fått det så många gånger.

Pratade om Raheem Sterling

Hon fortsatte skämtsamt:

– Tack alla lagkamrater, som ställer upp på all min skit hela tiden.

Sedan sänkte Rapinoe rösten, slutade skoja och använde utrymmet åt att tala allvar. Om fördomar och trakasserier. Om Raheem Sterling och Kalidou Koulibaly som tagit kampen mot rasism. Om Sahar Khodayari, den iranska kvinna som dog efter att ha satt eld på sig själv som en protest mot att kvinnor inte får gå på herrfotboll i Iran.

1 av 3 | Foto: Emilio Andreoli / Getty Images Europe

”Hoppas att ni deltar”

– Om vi verkligen vill åt en meningsfull förändring borde alla andra, inte bara Sterling och Koulibaly, vara förbannade. Tänk om alla visade sig förbannade på homofobin. Vi har ett sådant otroligt tillfälle då vi är fotbollsproffs, med så stora framgångar. En fantastisk plattform, sa hon och fortsatte:

– Jag uppmanar alla här inne att låna ut er plattform till andra, dela med er av era framgångar. Vi har ett unikt läge att använda den här sporten för att förändra världens till det bättre. Jag hoppas att ni deltar, gör något. Vi i det här rummet har oerhört kraft.

Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN