Skandal skuggar VM-festen – norrman i "exil"

Av: TT

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
Den tidigare IBU-ordföranden Anders Besseberg har inte pratat med media på länge. Arkivbild.

VM-festen pågår i Antholz – men skuggas av den dopnings- och korruptionsskandal som briserade 2018.

Snart två år senare har vi fortfarande inte fått ett enda svar. Mer än att en av de huvudmisstänkta – norrmannen Anders Besseberg – sitter i "exil" hemma i Drammen.

– Det är inte bra för trovärdigheten att utredningen tar så lång tid, säger Sebastian Samuelsson.

April 2018. Österrikisk polis genomför en razzia på det internationella skidskytteförbundets (IBU) kontor i Salzburg. Misstankarna: Dåvarande IBU-ordföranden Anders Besseberg från Norge och generalsekreteraren Nicole Resch från Tyskland ska ha tagit emot runt 2,5 miljoner kronor för att mörka positiva ryska dopningsprov.

– Det hade funnits rykten inom journalistkretsen en längre tid, men inga bevis, säger den norska journalisten Kurt B. M. Haugli som bevakat skidskytte för Aftenposten sedan 2009 och nu är på plats i Antholz.

Vad har hänt sedan dess? Vilka svar har vi fått?

Inte mycket. Inte många.

"Utredningen pågår fortfarande, jag kan inte ge dig någon tidsram för processen", skriver Elisabeth Täubl vid den österrikiska åklagarmyndigheten i ett mejl till TT.

"Generellt kan en utredning pågå i max tre år, men domstolen kan förlänga tiden ytterligare två år", förklarar hon vidare.

Satt 26 år

Besseberg, som satt på sin stol i 26 år, har hela tiden nekat till beskyllningarna men avgick kort efter att anklagelserna blivit kända.

– Jag ställer mig helt oförstående. Det talas om över 60 dopingprover som ska ha gömts undan. Det är fullständigt okänt för mig, sade Besseberg till Expressen efter razzian.

Sedan gick han under jorden.

– I dag sitter han i sitt hus utanför Drammen, han har bytt telefonnummer och har inte pratat med media på länge, säger journalisten Kurt B. M. Haugli.

I september 2018 valdes svenske Olle Dahlin till ny ordförande och han har startat ett stort förändringsarbete inom IBU. När Dahlin får frågan om hur det egentligen var att ta över efter skandalen blir han tyst en stund. Han skrattar till och säger:

– Man är ju positivt lagd... Så det fanns en massa möjligheter om jag uttrycker mig så.

– Både när det gällde organisatoriska möjligheter och sedan när man är i en krissituation blir medvetenheten större till förändring. Så därför blev det nästan lättare för mig som ny ordförande att genomföra väldigt mycket.

"Såklart inte bra"

I höstas antogs en ny konstitution där han poängterar införandet av så kallat "good governance" som en viktig del.

– Vi kommer att ha gränser för hur länge man kan sitta på sina poster. Det finns exempel på många ställen att om man sitter för länge blir det inte bra. Och jämställdhet, vi jobbar på att få mer kvinnor i rörelsen, där vi ställer krav vid nästa kongress att det ska in fler kvinnor i styrelsen.

Förutom polisutredningen pågår även en utredning inom IBU gällande det etiska kring det som hände under Anders Bessebergs tid. Men inte heller den utredningen har någon tidsplan, enligt Dahlin.

Svenske stjärnan Sebastian Samuelsson är kritisk till att det drar ut på tiden.

– Det är såklart inte bra. Det gäller väl alla rättsprocesser inom alla områden så vill man att man ska komma till ett avslut så fort som möjligt.

– Min uppfattning är att man borde vara i slutspurten, men nu har det hållit på... man tappar nästan räkningen, är det två år? Det är väl längre tid än man tänkte innan att den här utredningen skulle ta. Vad det beror på vet jag inte, men det känns som att två år är alldeles för lång tid.

"Blivit bortglömt"

Precis som alla andra har han dålig insyn i vad som händer i polisutredningen.

– Nu har det gått så lång tid så det är nästan ingen som frågar om det heller. Det har blivit lite bortglömt på ett sätt. Det är tråkigt för man vill ha svar och att de som gjort fel ska straffas, säger Samuelsson.

– Jag tror inte att det är bra för trovärdigheten för idrotten att det tar så lång tid.

Publicerad: