Gjorde comeback – för att jaga fler segrar

Lutfi Kolgjini närmar sig milstolpen • Framtiden för stallet • ”Vill egentligen sluta”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Mikael Rosenquist / TR BILD
Lutfi Kolgjini sveper fältet med årsdebuterande Upper Face

Jägersro-legendaren Lutfi Kolgjini slutade som kusk – men gjorde snabb comeback.

Anledningen: han är nära milstolpen – 2 000 segrar.

– Egentligen vill jag lägga av, säger han.

Under tisdagskvällen, på hemmabanan Jägersro ,var det dags för Adrian Kolgjinis fyraårige hingst Upper Face att få sin årsdebut avklarad.

Hästen hade inför loppet (V64–2) inte startat sedan i september i fjol och spelarna hade inget större förtroende för Lutfi Kolgjini och Upper Face.

När det dessutom blev galopp i starten så hade de allra flesta räknat bort honom från segerstriden.

Men det brydde sig inte ”Ludde” om utan styrde på i tredjespår på bortre långsidan och svepte hela fältet i ett nafs.

På upploppet fanns ingen trötthet och Upper Face bara utökade sitt försprång och vann i totalt överlägsen stil.

”En häst för årgångsloppen”

– Det var fantastiskt roligt att han fick visa hur bra han är. Han drygade ju faktiskt ut avståndet den sista biten. Adrian har gjort ett mycket bra jobb med träningen i vinter. Han kan ha varit lat tidigare och inte haft det där rätta trycket, säger Lutfi och berättar vidare om framtidslöftet:

– Nu var det helt annat tryck och jag hade massor i linorna. Han har inte visat i loppen tidigare men man kan tydligt se att hästen har mognat mycket den senaste tiden. Jag sa för länge sedan att det här är en häst för årgångsloppen och kan absolut duga bra i årets storlopp. Men jag vill se han visa detta fler gånger.

Hade ni på känn att han skulle vara så här bra?

– Nej det kan jag ärligt säga att det hade vi inte. Han har inte visat detta tidigare och det var en aning svårbedömt även för oss.

Bara fyra kvar till 2 000 kusksegrar. Hur mycket tänker du på det?

– Det är inget jag går och funderar på hela tiden. Jag tänkte lägga av tidigare men sen såg jag att jag närmar mig 2 000 segrar. Då tänkte jag att jag fortsätter ett tag till. Egentligen vill jag lägga av helt att köra lopp efter milstolpen, men jag tror Adrian vill ha mig kvar som kusk vid vissa tillfällen. Men visst blir det ytterligare ett steg tillbaka.

”Kärlek direkt”

Stall Adrian Kolgjini har flera spännande nyförvärv på gång.

Nyligen presenterade stallet det tvååriga stoet It’s A Girl, som är en helsyster till Bold Eagle.

– Det är jättespännande och när jag var nere i Frankrike så var det kärlek direkt. Jag hoppas hon får vara frisk och allt stämmer men det är en häst som jag föll för direkt, säger ”Ludde”.

Hur ser framtiden ut för dig och stallet?

– Vi satsar på att ha så pass många hästar att vi kan hålla mycket hög kvalité med allihop. Adrian och stallet fortsätter sin satsning på franska hästar och att utöka verksamheten där. Det blir även USA då vi siktar mot en del av storloppen där. Självklart finns vi även kvar i Sverige men vi kommer se ett ökat fokus på just Frankrike, avslutar 60-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE