”Satt och hoppade och var förbannad i soffan”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

Coronapandemin har skapat stora utmaningar för fotbollen.

Men förbundskapten Peter Gerhardsson ser också positiva effekter.

– Det finns förutsättningar för att spela en längre säsong och det är något man pratat om att vi behöver i många år, säger han.

Förbundskapten Peter Gerhardsson fortsätter att jobba med Kosovare Asllani och de andra spelarna i det svenska fotbollslandslaget. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Förbundskapten Peter Gerhardsson fortsätter att jobba med Kosovare Asllani och de andra spelarna i det svenska fotbollslandslaget. Arkivbild.

Peter Gerhardsson tog över damlandslaget 2017. Nu har han förlängt kontraktet till augusti 2023 då VM spelas. 

– Det finns ingenting som kan konkurrera med det här jobbet. Med oerhört kompetenta människor runt omkring och optimala förutsättningar. Det finns inga tvivel från min sida och det har varit en ganska enkel och tydlig väg sedan vi började diskutera i våras, säger han. 

Förbundskaptenen har precis som många andra haft en utmanande tid under coronapandemin. 

– Det var jobbigast den första månaden när man inte visste vad som skulle hända. Det var den långsammaste månaden i mitt liv. Men när man bearbetat det är det viktigt att se framåt och vara kreativ och försöka hitta nya saker. I mitt fall har det blivit mycket fotboll ändå.

”En jätteutmaning”

Gerhardsson har bland annat gått tillbaka och kollat på alla tv-sändningar från VM-matcherna förra sommaren. 

– Det var tur att vi inte såg tv-bilderna från Nederländernamatchen under VM. Man kan se att det var en solklar straff när Lina Hurtig blev fälld. Jag och Magnus Wikman (assisterande förbundskapten) satt och hoppade i soffan och var förbannade för något som hände för ett år sedan. Men det har varit nyttigt att kunna analysera och titta på detaljer. 

Förbundskaptenen ser också att pandemin kan föra fler positiva effekter med sig. 

– Det finns förutsättningar för att spela en längre säsong och det är något man pratat om att vi behöver i många år. Vi kan inte ha fyra månader utan elitfotboll och behöver fler tuffa matcher för att kunna konkurrera på toppnivå, säger han och fortsätter: 

– Det är en jätteutmaning för idrotten i stort och för fotbollen och det gäller att försöka hitta lösningar och påverka det vi kan framöver. Om det här leder till att vi blir bättre på att spela fler matcher på kortare tid är det positivt i det hela.

”Ökar möjligheterna för Sverige”

Den spanska damligan har ställts in liksom den engelska och franska. Planen för damallsvenskan är att den ska kunna starta två veckor efter herrallsvenskan den 27 juni. Gerhardsson hoppas att tidsplanen håller.

– Det går inte att bedriva landslagsverksamhet utan att klubblagen är igång och de har bra matcher, så det är viktigt. Det är många turer och olika faktorer som spelar in här. Men det känns positivt att Bundesliga är igång och att Frauen-Bundesliga ska starta. Kan de visa att det fungerar ökar de möjligheterna i Sverige, även om vi är ett annat land, säger han och fortsätter: 

– Jag kollade på nästan alla Bundesligamatcher förra helgen och i morgon ska jag kolla på när Mönchengladbach sätter 13 000 pappdockor på läktaren. Det gillar jag, det är sådana kreativa grejer som man måste försöka hitta i det här läget. 

Publicerad:

LÄS VIDARE