Mejla

Wolfgang Hansson

Våldet kan spela Trump i händerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Att fredligt marschera och ropa slagord är en demokratisk rättighet.

Att bränna byggnader och plundra är kriminellt.

Våldsverkarna tar bort uppmärksamheten från polisvåldet mot svarta och kan spela president Trump i händerna.

Upploppen i USA handlar inte längre särskilt mycket om hur George Floyd dog när en polis höll sitt knä mot hans hals i åtta minuter.

Nu fylls tv, sajter och tidningar i stället av dramatiska bilder på brinnande byggnader och människor som bär ut stöldgods från butiker vars skyltfönster de krossat.

I vardagsrum runtom i USA sitter vanliga amerikaner och förfäras över laglösheten och bråkmakarnas våld. För det är bilderna på våldet som dominerar medias bevakning snarare än bilder på de fredliga demonstrationer som hålls varje dag över hela landet i protest mot det oproportioneliga polisvåldet mot afroamerikaner.

Fredlig demonstration i Brooklyn.
Foto: PONTUS HÖÖK
Fredlig demonstration i Brooklyn.

Av intervjuer i olika medier framgår att en del demonstranter uttrycker förståelse för våldet.

De som bränner och plundrar agerar utifrån en frustration över att ingenting har gjorts på så många år för att sätta stopp för polisens särbehandling av svarta, heter det. En del försvarar kravallerna med argument som att ”det är bara när det blir våld som vi får någon uppmärksamhet”.

Folk har rätt att vara frustrerade men när det övergår i våldshandlingar passerar man en gräns där våldet riskerar att slå tillbaka mot aktivisterna.

Under helgen gick det så långt att Secret Service förde ner president Trump i den underjordiska bunkern i Vita huset som är tänkt att användas vid terrorattacker.

Foto: Alex Brandon / AP
Brand nära Vita huset.

Demonstranterna utanför presidentens bostad satte eld på byggnader och sköt fyrverkeripjäser in mot Vita huset.

Förnedra Trump

Det kanske känns bra att på det här sättet förnedra USA:s av många hatade president men det kommer knappast att gynna de svartas sak.

I nuläget är de flesta amerikaner mer intresserade av att få stopp på de våldsamma kravallerna än av att ändra polisens arbetsmetoder.

Den som tjänar mest på att George Floyds död förvandlas från en fråga om polisvåld till ett spörsmål om lag och ordning i kravallernas spår är president Trump.

Foto: Alex Brandon / AP
USA:s president Donald Trump.

Redan från start missade han chansen att iklä sig rollen som landsfader när han kallade demonstranterna för ligister. Han hotade med att låta polis och militär skjuta de som plundrar. En attityd som säkert bidragit till att polisen oprovocerat använder kraftigt våld även mot fredliga demonstranter och mot media.

Visserligen ringde Trump även George Floyds bror och framförde sitt deltagande men det som dominerat är att han eldar på det redan mycket spända läget i stället för att lugna ner det, vilket är en presidents normala roll.

På den vägen fortsatte det under helgen då Trump twittrade ”Lag och ordning” i versaler. Han försökte också skylla den uppkomna situationen på demokraterna.

– Ta i med hårdhandskarna, demokratiska borgmästare och guvernörer, twittrade Trump. De här människorna är anarkister. Kalla in nationalgardet NU. Världen tittar på och skrattar åt er och Sleepy Joe.

Det sista ett tydligt sätt att försöka lägga över ansvaret på Joe Biden, Trumps motståndare i presidentvalet i november.

Kan påverka presidentvalet

Men president Trumps brist på empati och ledarskap överskuggas nu av meningslöst våld som de flesta människor fördömer.

Presidenten anklagar vänstergruppen Antifa för att ligga bakom och vill terrorstämpla dem. Några klara bevis för vilka som är inblandade har dock inte kommit fram hittills. Tyvärr finns det många grupper av olika politiska schatteringar som har intresse av att underblåsa våldet.

Det är svårt att veta hur länge våldet kommer att pågå. Normalt brukar det ta slut en vecka eller två efter den utlösande faktorn. Men den här gången har både demonstrationerna och kravallerna snabbt spridit sig över hela USA. 40 städer har infört utegångsförbud.

Det kan bli en lång het sommar av samma slag som när raskravaller drabbade landet under 60- och 70-talen.

I så fall kan de påverka utgången av presidentvalet.

Oavsett vad han gör har Trump små chanser att vinna afroamerikanernas röster. Däremot har han mycket att vinna på om valet blir en fråga om lag och ordning. Rädslan bland väljarna för våldet är betydligt större än engagemanget för att stoppa polisvåldet.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE