Nytt avtal på plats för sjuksköterskorna på Akademiska

Publicerad:
Foto: TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Mitt under pågående kris har ett nytt avtal slutits med Vårdförbundet lokalt som ska ge sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset en mer flexibel arbetsmodell.

– Nu är förhoppningen att våra sjuksköterskor får den återhämtning de behöver mellan passen, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Förhandlingarna med Vårdförbundet inleddes redan i november förra året, och nu är resultatet klart. Sjuksköterskor på Akademiska som arbetar inom verksamheter med jämn bemanning dygnet runt får en ny poängbaserad arbetstidsmodell.

– Våra medarbetare och chefer har fått tycka till om de tidigare arbetstidsmodellerna. Vi har lyssnat på våra medarbetare och i samarbete med ansvariga chefer tagit fram denna nya modell som bättre motsvarar behoven inom verksamheter som kräver jämn bemanning dygnet runt, säger HR-direktör Anna Wadenhov.

Foto: Staffan Claesson
Anna Wadenhov, HR-direktör, Akademiska sjukhuset

Alla pass värderas utifrån hur svåra de är att bemanna

Förenklat innebär den nya modellen att varje pass värderas utifrån hur svåra de är att bemanna, vilket ska öka flexibiliteten och ge medarbetare inom dygnet-runt-verksamheterna en möjlighet till återhämtning.

Det är medarbetarna själva som har uttryck ett önskemål om en poängmodell där det ska löna sig att arbeta nätter och helger, och genom ändringen hoppas nu Akademiska sjukhuset att lättare kunna behålla och rekrytera ny personal.

– Jag ser det som att vi nu har en ny variant av den eftertraktade poängmodellen som våra sjuksköterskor har efterfrågat för att komma tillbaka till Akademiska, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE