De är ovetande om coronaviruset

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Knappast någon har missat coronapandemin som har lamslagit hela världen. Till och med de som befinner sig i rymden vet vad som pågår.

Men det finns faktiskt en yrkesgrupp som inte hört talas om coronakrisen.

Under ytan, långt ner i havets djup, befinner sig just nu fransk besättning ombord på kärnvapenbestyckade ubåtar. De steg ombord innan pandemin var ett faktum.

Besättningen tillbringar månader under havsytan och hålls helt avskilda från omvärlden. De saknar internet och man har aktivt valt att inte berätta för dem om viruspandemin som lamslår en hel värld. Officerare i Frankrikes ubåtsflotta menar att de hemlighåller dåliga nyheter från besättningen för att inte moralen ombord ska lida.

– De vet inte. Pojkarna ombord måste vara fullt koncentrerade på sina uppgifter, säger den pensionerade amiralen Dominoque Salles till nyhetsbyrån AP.

De som jobbar ombord på de kärnvapenbestyckade franska ubåtarna har ingen aning om vad som har hänt i världen den senaste tiden.
Foto: AP
De som jobbar ombord på de kärnvapenbestyckade franska ubåtarna har ingen aning om vad som har hänt i världen den senaste tiden.

”Blir en obehaglig överraskning”

Sannolikt har kaptenen informerats om coronakrisen men utan att ha fått specifika detaljer, säger han. Han tror att besättningen kommer att informeras precis innan de går i hamn.

– Under havet är den enda platsen där du verkligen är avskild från all information. De kommer inte att ha upplevt krisen som vi, med rädsla och hård karantän. Det kommer att komma som en obehaglig överraskning för dem, säger en tidigare officerare och skeppsläkare från ubåten Le Triomphant.

Foto: Francois Mori / TT
En av den franska marinens ubåtar.

Var, när och hur de kärnvapenbestyckade ubåtarna rör sig är en statshemlighet. Därför kommer den franska flottan inte bekräfta om några ubåtar lämnade hamn innan Frankrike införde nationellt utegångsförbud den 17 mars. Men besättningen brukar tillbringa åtminstone 60–70 dagar till havs.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: