Östersund tappar världscupen

Av: Emil Eiman Roslund, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Under en världscuptävling i Östersund 2019.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Under en världscuptävling i Östersund 2019.

Världscupen ska avgöras.

Men inte i Östersund.

Det har nu internationella skidskytteförbundet beslutat.

– Tyvärr har vi inte fått något svar alls från regeringen och då blev det svenska alternativet inte möjligt att välja, säger ordförande Sofia Domeij.

Trots coronapandemin kommer skidskyttets elit kunna tävla i världscupen under den stundande säsongen. Inget blir inställt under 2020, men åkarna får bara skjuta och åka på två tävlingsorter i stället för fyra.

Finländska Kontiolahti och österrikiska Hochfilzen dubblerar sitt värdskap – och det gör att Östersund, där världscuppremiären normalt avgörs, inte får arrangera världscupen i år.

– Det är förstås oerhört tråkigt. Det här blir ett stort avbräck för svenskt skidskytte och inte minst för arrangörsstaden och besöksnäringen i Östersund med omnejd, säger Svenska skidskytteförbundets ordförande Sofia Domeij.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Stina Nilsson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Hanna Öberg.

”Spelade ingen roll då”

Hon menar att den svenska regeringen inte har svarat på deras förfrågan om att göra undantag och låta elitidrottare utanför EU resa in i Sverige.

– Då blev det svenska alternativet inte möjligt att välja. Då spelade det ingen roll att vår planering gjort att tävlingen skulle ha varit coronasäkrad i varje moment, säger Domeij.

Enligt generalsekreteraren Rikard Grip finns det dock fortsatt ett hopp om tävlingar i Sverige efter årsskiftet. Det är signaler som Svenska skidskytteförbundet har fått från IBU.

– Man har inte beslutat hur det kommer bli resten av säsongen och uttryckt att vi ska stå stand by. Det finns en grundplan, men blir det förändringar så kan det bli aktuellt. Därför är det jätteviktigt att regeringen tar detta på allvar, säger Rikard Grip.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN