Centern röstar emot ändring i gymnasielagen

Miljöpartiet chockade av beskedet

Av: Jonas Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Centerpartiet är emot en lättnad av gymnasielagen för ensamkommande.

Det skriver partiet i dag i ett inlägg på Aftonbladet Debatt.

Bland annat kallar de Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av gymnasielagen för cynisk.

Ankommande flyktingar vid Hyllie station i Malmö i november 2015.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ankommande flyktingar vid Hyllie station i Malmö i november 2015.

I debattinlägget som är undertecknat av Centerpartiets partiledare Annie Lööf och deras migrationspolitiska talesperson Jonny Cato , kommenterar de regeringspartiernas planer på en lättnad i den så kallade gymnasielagen.

Centerpartiet var 2016 med och släppte igenom lagen som bland annat innebär att ungdomar får stanna permanent i Sverige om de slutför sina studier och hittar ett arbete.

– Vi tycker att den lagstiftningen var dålig redan när vi släppte igenom den. Men vi valde att släppa igenom för att ge de här ungdomarna en andra chans, säger Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson.

Han och partiet anser att det saknas en långsiktig lagstiftning och anser att gällande regler ändras för mycket

– Vi kan inte göra så mycket förändringar. Vi kan inte hålla på och lappa och laga hela tiden, säger han.

Kommer rösta nej

Regeringspartiernas förslag innebär bland annat att de vill förlänga tiden som ungdomarna har på sig att få ett jobb från gällande sex månader till tolv.

Ändringarna säger centern nej till. I debattartikeln skriver de hur de tolkar förslagen till ändring och vad de sätter sig emot.

”Förslaget innebär i praktiken att de unga människor som snabbast lärt sig språket, genomfört sina studier och sökt sig ut på arbetsmarknaden och vars tillstånd löper ut nu i december redan har fått sitt utvisningsbeslut när lagstiftningen kommer på plats först till sommaren. Medan de unga som tagit längre tid på sig skulle ges avsevärt bättre förutsättningar att få stanna”.

Ett argument från regeringen är att pandemin kraftigt har förändrat arbetsmarknaden, inte minst för unga.

– Vi ser inte att en ändring påverkar de som tog studenten i somras, säger han.

När Annika Hirvonen Falk, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson fick höra om centerns inställning beskriver hon det som en chock.

– Det är ett otroligt svek från C det här beskedet. Det påvekrar hundra till tusentals ungdomar, säger hon.

Till skillnad från Centerpartiet tycker Annika Hirvonen Falk att det ska tas med hänsyn till pandemins effekter.

– Pandemin har slagit undan många möjligheter på arbetsmarknad. För nästan alla som har utbildat sig inom hotell och restaurang är arbetsmarknaden nästan helt borta, säger hon.

Hon menar att regeringen har försökt räcka ut en hand för dialog med centern, men att det inte mött något intresse. Nu hoppas hon att en dialog ska bli av.

– Den här typen av svängningar som först ger hopp och sedan grusas har den gruppen ungdomar haft tillräckligt av, säger hon.

Publicerad: