Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Eija, 5, har rätt till ett vanligt liv

Det här är vad regeringens sparkrav leder till

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

5-åriga Eija är multifunktionshindrad och måste ha någon vid sin sida dygnet runt. När hon nekades assistans av Danderyds kommun flyttade familjen 100 mil norrut och bosatte sig i Boden. Där har de fram tills nu fått ett delat stöd från Försäkringskassan och Bodens kommun vilket gav familjen en fungerande vardag.

- Eija är med oss och kan leka med sina systrar, sa pappan Mattias Winblad von Walter till SVT förra året.

I november drog Bodens kommun tillbaka sitt stöd. Nu är familjen orolig för vad det kommer att innebära. Risken med att ansvaret lämpas över på föräldrarna är att Eija kan behöva flytta ifrån dem, som hennes pappa berättar för SVT. Eijas rätt till en vanlig tillvaro är i fara.

Så behandlar Sverige sina allra svagaste

Det är de verkliga konsekvenserna av en välfärdspolitik som haft besparingar som huvudfokus.

Regeringens krav på Försäkringskassan att "bryta utvecklingen" av assistanskostnader plockades förvisso bort efter hård kritik. Men myndigheten har blivit strängare i sina bedömningar, vilket går att utläsa av att allt färre får assistans.

Då måste de som behöver assistans hoppas på hjälp från den kommun som de bor i. Den sista utvägen är att be familj och släkt om hjälp - eller flytta någon annanstans.

Så behandlar Sverige sina allra svagaste.

Oro för barn under 16 år

Bodens nya beslut om indraget stöd för Eija togs av en händelse ungefär samtidigt som utredningen om en ny LSS-lagstiftning kom tillbaka från sin remissrunda. Det kan noteras att ett av huvudsyftena med utredningen har varit att se till att statens kostnader för personlig assistans inte får bli högre.

Utredaren vill lägga hela ansvaret för LSS-insatser på kommunen, förutom personlig assistans som ska ligga hos staten. Om det innebär ett stopp för att folk faller mellan stolarna har åtminstone något blivit rätt med LSS trots regeringens minst sagt valhänta hantering av frågan.

Däremot höjs oroliga röster om vad som föreslås gälla för barn under 16 år. De ska enligt utredningen istället för assistans ha "personligt stöd för barn" från kommunen.

Om en lagändring inte skulle bidra till att barn som Eija kan bo kvar hemma med sina syskon och föräldrar är det frågan hur värdefull den är. Risken är att regeringen lyckas dabba sig ännu en gång. Men det är barn som Eija det går ut över.


Regeringens utredare föreslår att allt ansvar för personlig assistans ska ligga på staten. Vad tycker du om det? Chatta med Atle Morseth Edvinsson från klockan 09:00. Det går att skriva inlägg redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.