Adventskalendrar 2020 för vuxna och barn

Spännande lucköppning för alla åldrar

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommersiell text (läs mer här)

Böcker, choklad, hudvård och till och med sexleksaker.

Att räkna ner dagarna till julafton med en spännande adventskalender är inte längre bara något för de yngsta.

Här är populära adventskalendrar för 2020.

Historien bakom adventskalendern sträcker sig ända till 1800-talet, då man ofta använde sig av böcker, spel och pyssel för att göra barnen mindre rastlösa i väntan på julafton. Den klassiska kalendern med 24 luckor härstammar från Tyskland, där den första trycktes under tidigt 1900-tal.

Den första svenska adventskalendern för barn gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund, med syfte att samla in pengar till flickscoutrörelsen. Aina Stenberg MasOlle fick uppdraget att illustrera kalendern och motivet blev hennes hemgård i Dalarna.

Foto: Jurek Holzer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Barnens adventskalender år 1934, illustration Aina Stenberg MasOlle.

Bra julkalender för barn

Foto: Bonnier
Martin Harris, redaktör på Bonnierförlagen.

Under 2000-talet blev det vanligt med presentkalendrar och 2013 gav Bonnierförlagen ut Pixi-kalendern första gången, en kalender baserad på de populära Pixi-böckerna. Den blev genast en succé och ges årligen ut i ny upplaga.

– Vi säljer mellan 40 000-50 000 Pixi-kalendrar varje år, där alla luckor har berättelser, klassiska sagor och mycket mer. Vi försöker alltid ha med några titlar som har jultema blandat med bra Pixi-böcker för alla barn mellan 2-6 år, berättar Martin Harris, redaktör på Bonnierförlagen.

Läs mycket för dina barn

– All forskning visar att högläsning för barn gör att ordförrådet ökar avsevärt, vilket ger dem större chans att klara skolan på ett bra sätt. Att läsa högt för barnen under december är ett enkelt sätt att ge dem glädje, närhet och en bra start i skollivet.

– Tanken är att bilderna på kalendern ska vara så detaljrika att man kan ha den uppe hela december och se nya saker varje dag. Årets kalender är illustrerad av Lisa Moroni som gjort fyra bilderböcker om Kurran och Pigan.

Laddar ...

Här är årets adventskalendrar för barn: Luckor med Lego, böcker och pussel.

Adventsläsning för vuxna

Efter succén med barnböckerna växte en annan tanke fram, varför skulle ett så bra koncept bara vara något för barn?

– Jag tänkte att även vuxna borde väl vilja ha en adventskalender med böcker. I min omgivning såg jag också ett utbud växa fram med kalendrar som innehöll allt från vingummin och te till smink och sexleksaker, så varför inte böcker?

Det resulterade i en adventskalender för vuxna med en samling noveller, kåserier, serier, faktaböcker och kokböcker.

– Författarna skriver i alla genrer och jag skulle säga att den passar de flesta. Om man läser i familjen får nog alla sina olika favoriter, avslutar Harris.

Laddar ...

Skönhetskalendrar för 2020

Hudvård, parfym och skönhet är ett område där vuxenkalendrar ökat enormt i popularitet. Idag har många stora varumärken sina egna kalendrar som går att beställa online i god tid innan jul.

The Body Shop var det första skönhetsmärket som introducerade en adventskalender för 15 år sen. På den tiden skapades kalendrarna i butik, genom att slå in alla 24 produkter i omslagspapper och kartong.

Här är de mest populära skönhetskalendrarna 2020 [Extern länk].

Diamonds & Ice Please! 24 Holiday Countdown Calendar

Foto: NYX PROFESSIONAL MAKEUP

Adventskalendern innehåller 24 av NYX bästsäljare i miniformat och standardstorlek. Från gloss till ögonskugga och många andra professionella produkter. Köp din kalender för 799 kr hos Lyko här. [Extern länk]

Inika Organic Beauty Advent Calendar 2020

Foto: Inika Organic

Maxat med hudvård och smink! Inika Beauty Advent Calendar är en underbar julkalender där du öppnar en lucka varannan dag, med noggrant utvalda produkter från Inika Organic makeup och hudvård. Köp den hos Lyko för 1499 kr här. [Extern länk]

Decleor Advent Calendar

Foto: Decleor

Starta nedräkningen till jul genom att upptäcka kraften hos eteriska oljor med Decléors intergalaktiska adventskalender. Här finns 24 överraskningar i både full-size och delux-size-storlekar. Unna dig en komplett skönhetsrutin och njut fördelarna med eteriska oljor. Köp hos Lyko för 1499 kr (rek. pris 1730 kr) här. [Extern länk]

Clinique Lyko 24 days Advent Calendar

Foto: Clinique

Gör det själv i jul! Här får du en stor fin låda med 24 osorterade Clinique-favoriter. Nu har du chansen att sätta ihop din egen drömkalender, eller ta det för vad det är: Tjugofyra exklusiva skönhetsprodukter till riktigt bra kampanjpris. Köp den för 1999 kr hos Lyko nu (rek.pris 4 346 kr). [Extern länk]


25 % på allt hos Önskefoto - gör en personlig kalender här! [Extern länk]

Annorlunda kalendrar för 2020

Förutom skönhet och hudvård finns det många andra varianter på adventskalendrar för vuxna. Den klassiska chokladkalendern är många barns favorit, men de söta alternativen finns även för vuxna. Om du dessutom vågar prova något nytt kan du hitta många spännande godisalternativ.

Här är några annorlunda och roliga adventskalendrar för 2020. [Extern länk]

Gör din egen fotokalender

Foto: Smartphoto

Här kan du välja ett tema för utsidan av adventskalendern och lägga till en rad mysiga foton som visas när du öppnar en lucka varje dag! När nedräkningen är slut kan adventskalendern användas till något annat. Använd postern med foton som väggdekoration eller klipp ut bilderna och spara dem. Minnena varar för alltid! Handla från 119 kr här. [Extern länk]


Spännande och roliga kalendrar till barn: Här är årets barnkalendrar för 2020!

Sex-kalendrar för 2020

En annan trend som blivit populär är olika former av par-kalendrar, där man utmanar varandra på olika sätt varje dag fram till julafton. En sexig julkalender passar dock lika bra för den som är singel och vill utforska sig själv (eller andra) lite extra under december.

Här är tips på lite extra vuxna kalendrar för 2020:

Womanizer Make Love It's Christmas Advent Calendar

Foto: Womanizer

Med denna adventskalender får ni en daglig påminnelse om att även lägga fokus på er själva. Varje dag kan ni öppna en av de vackra lådorna som var och en är fylld med väl utvalda njutningsprodukter. Perfekt för par som vill göra december till årets hetaste månad. En liten teaser är att det under en av luckorna döljer sig ett original från Womanizer i en exklusiv färg. Beställ till kampanjpris - köp för 1295 kr hos Lyko här. [Extern länk]

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY