Katolska kyrkan till attack mot abortförespråkare

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

100 000-tals polacker protesterar mot landets skärpta abortlagar. Nu ger sig katolska kyrkan in i striden.

Leszek Gesiak, talesman för Polska biskopskonferensen, går till attack mot demonstranterna:

– Troende som deltar i demonstrationer för att stoppa mänskligt liv, avbryta graviditeter och därigenom döda mänskliga foster är syndare, säger han.

För tio dagar sedan, den 22 oktober, beslutade Polens författningsdomstol att abort av skadade foster strider mot konstitutionen. Sedan dess har dagliga demonstrationer skakat landet, och i onsdags genomfördes en landsomfattande kvinnostrejk.

Domstolsbeslutet innebär att det regerande högerpartiet Lag och rättvisa, PIS, kan lägga fram ett lagförslag för parlamentet. Om det införs kommer abort bara att tillåtas om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

En skärpt lagstiftning skulle innebära att nästan samtliga aborter förbjuds, eftersom 98 procent av dagens lagliga aborter hänger samman med fosterskador, skriver nyhetsbyrån TT.

I fredags samlades över 100 000 demonstranter i huvudstaden Warszawa. De vandrade mot PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynskis hem, men stoppades av polis på vägen. Demonstrationerna väntas fortsätta även nästa vecka, uppger nyhetsbyrån AP.

Regeringen har fördömt protesterna som "barbari" och "vandalism" mot katolska kyrkor. Demonstranter har intagit kyrkor och sprejat #pieklokobiet på väggarna. Det kan översättas med ”kvinnors helvete”, enligt TT.

Katolska kyrkan instämmer nu i regeringens kritik. Leszek Gesiak talesman för Polska biskopskonferensen, säger:

– Troende som deltar i demonstrationer för att stoppa mänskligt liv, avbryta graviditeter och därigenom döda mänskliga foster är syndare, säger Gesiak enligt tidningen Do Rzeczy.

Det katolska Polen har en av Europas strängaste abortlagar. Färre än 2 000 legala aborter sker varje år, men kvinnorättsgrupper uppskattar att omkring 200 000 kvinnor utför aborter illegalt eller utomlands.

Publicerad: