”Man ska inte dra för stora växlar”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AFP

Stina Nilsson vann fyra av sju etapper i Tour de Ski och i Norge målar upp henne till favorit i flera VM-lopp.

Men förbundskapten Rikard Grip tonar ner förväntningarna.

– Man ska inte dra för stora växlar av det, säger han.

Stina Nilsson är tillbaka på svensk mark efter succén i Tour de Ski. 23-åringen vann fyra av sju etapper och slutade trea efter att ha lyckats hålla Ingvild Flugstad Östberg bakom sig i klättringen uppför Alpe Cermis.

Efter framgången målade norske damtränaren Roar Hjelmeset upp Nilsson som ett stort hot på VM.

– Hon är absolut en av de största konkurrenterna och favorit på flera distans, sa han.

Svenske förbundskaptenen Rikard Grip tonar dock ner förväntningarna något.

– Hon har stora möjligheter att ta medaljer. Sprinten är hennes största medaljchans, sedan är det oerhört tufft på distansloppen. Nu har hon gjort det oerhört bra på distansloppen här, men man ska inte dra för stora växlar av det. Det gäller att fortsatt jobba på och absolut, har hon en jättebra dag kan hon vara där och slåss om en pallplats även på distansloppen, säger han.

”Måste ta kloka beslut”

Nilsson finns liksom resten av Tour de Ski-truppen inte med i helgens världscuptävling i Toblach.

– Det var redan bestämt innan. I fjol var det speciellt när det bara var världscup, men nu har vi gjort ett av de stora målen och det största är VM, nu är det fullt fokus på det och då måste vi ta kloka beslut på vägen, säger Grip.

Inte heller Calle Halfvarsson finns med som inte har tävlat sedan i början av december på grund av sjukdom.

– Han är igång fullt och tränar. Det rullar på. Sedan får vi se när det blir dags att börja kliva in i träning. Det handlar mycket om erfarenhet från tidigare att inte gå på för tidigt utan verkligen vara helt redo, säger han och fortsätter:

– Ambitionen är att han ska kunna tävla de världscuperna som är i Sverige i Ulricehamn och Falun. Sedan får vi se hur kroppen svarar när han verkligen börjar köra på mycket tuffare, det har han inte gjort än. Men in mot VM är vi inte ett dugg oroliga, det är därför det är viktigt att inte gå på för hårt för tidigt.

Publicerad: