Kritiserade regeringen hårt – nu värvas hon

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

Som chef för Greenpeace kallade hon regeringens beslut att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet för ”galenskap”.

Men nu väljer Annika Jacobson att börja arbeta för den regering som hon kritiserat hårt.

–  Jag har inte ändrat åsikt, men det som behövs nu är att man tittar framåt, säger hon.

Foto: Lars Pehrson/SvD

I början av juli förra året stod det klart att regeringen inte skulle stoppa Vattenfalls föräljning av företagets tyska brunkolsverksamhet till en tjeckisk energikoncern. För Miljöpartiet innebar beslutet en tung förlust, då man tidigare kampanjat hårt för att ”kolet skulle stanna i marken”.

Beskedet hade föregåtts av flera månaders hård debatt och försäljningen kritiserades hårt från flera håll. Kritikerna menade att de negativa miljökonsekvenserna skulle bli förödande.

En av dem var Annika Jacobson, då chef för svenska Greenpeace, som kallade beslutet för ”galenskap”.

Men nu, ett drygt halvår senare, har hon lämnat sitt chefsjobb på Greenpeance och värvats av den regering hon tidigare varit starkt kritisk mot. Jacobson, som har en bakgrund inom MP och var chef på Greenpeace i fyra år, har börjat arbeta i rollen som politisk sakkunnig hos klimatminister Isabella Lövin (MP).

Jacobson säger att hon ser fram emot att påverka inifrån för att stärka regeringens klimatarbete.

– Jag har i hela mitt liv jobbat med att försöka hitta vägar för att skapa ett socialt och ekologiskt och hållbart samhälle. Det känns så klart väldigt spännande att få möjlighet att jobba tillsammans med Isabella Lövin för att inifrån se hur det arbetet kan stärkas.

Du lämnar en aktivistisk miljöorganisation för att jobba i maktens korridorer. Hur ser du på det?

– Jag är övertygad om att det finns en stor ömsesidig respekt från regeringen och det civila samhället för de olika uppdrag som man har. I grunden känner jag att det i den här regeringen finns en vilja att gå åt samma håll, man tar klimatfrågan på stort allvar. Inte minst att jag blivit rekryterad till den här tjänsten visar på det. Tittar vi på andra sidan Atlanten ser det annorlunda ut. Där anställer Donald Trump före detta oljebolagschefer och klimatförnekare.

Du kallade regeringens beslutet kring brunkolsverksamheten i Tyskland för ”galenskap”. Har du ändrat dig?

– Det är ingen hemlighet vad jag tyckte i den frågan och att jag hoppades på en annan lösning. Jag har inte ändrat åsikt i det men faktum är att Vattenfall har sålt sin tyska brunkolsverksamhet. Jag kan inte se att klimatet skulle tjäna på att jag fortsätter älta en sådan fråga. Det som behövs nu är att man tittar framåt och hittar nya möjligheter för att försöka komma framåt snabbare i klimatarbetet.

Jacobson har i sin tidigare roll kritiserat regeringen för att man inte gjort tillräckligt när det gäller klimatfrågan. Men nu vill hon också lyfta fram att det gjorts mycket hon tycker är bra.

– Jag tycker att klimatarbetet har gått framåt på alla fronter. Jag ser det också hos många riksdagspartier. Men det regeringen gjort som har varit väldigt bra är bland annat att man håller på att få fram en klimatlag som förhoppningsvis ska gå igenom inom kort.

Hon lyfter även fram regeringens arbete med ett Sverige ska ha 100 procent förnybar energiförsörjning till 2040 och bli världens första fossilfria välfärdssamhälle som ett viktigt steg framåt. Jacobson tror ockspå att hennes gamla medlemmar i Greenpeace förstår hennes val att börja jobba för regeringen.

– Nu byter jag roll, men inte åsikter. Jag vill jobba med Isabella Lövin för att öka takten i klimatarbetet inifrån. Jag tror medlemmarna förstår de olika rollerna.

Publicerad: