ÅSIKT

Förlorare slår kvinnor mest

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Markus Mainka
Efter stora fotbollsmatcher ökar våldet mot kvinnor i hemmet.

I dag klockan 16 spelar England och Belgien om bronsmedaljerna i fotbolls-VM för herrar. Släng dig ner i soffan, knäck en öl och dras med i spänningen. Men snälla, låt bli att slå din fru.

Forskning från Lancasters universitet visar att våld i engelska hem under tidigare världsmästerskap ökat med 26 procent när England vunnit, och 38 procent när de förlorat. Engelska kvinnojourer har extra bemanning på matchkvällar.

Tog smällen efter förlust

Den brittiska tidningen Elle har intervjuat 23-åriga Lucy vars pappa blev våldsam efter fotbollsmatcher. Lucy var tio år när England mötte Portugal i kvartsfinalen i fotbolls-VM 2006. Hon och hennes bror satt och gömde sig på sitt rum, och lyssnade efter tecken på hur matchen gick för att kunna förbereda sig på konsekvenserna. England förlorade, pappan drog till puben och kom hem med en blåtira och irriterat lynne. Lucy fick ta smällen efter matchen.

Våld i Sverige

Britterna är inte unika. Våld i hemmet är ett stort problem i alla delar av världen. I Sverige dödas en kvinna av sin partner var tredje vecka. Den största delen kvinnomisshandel sker inomhus och gärningsmannen är någon hon känner. I världen begås över en tredjedel av alla mord på kvinnor av en man hon är tillsammans med.
Det är inte heller fotbollens fel. För de flesta är sport något att enas kring i gemenskap. Men fotbollen blir också en utlösande faktor för en världsomspännande struktur av kvinnoförakt.

Värre på sommaren

I Sverige ökar våldet mot kvinnor på sommaren. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, märker en tydlig skillnad.

– När de här männen är lediga från jobbet hinner de orsaka mer skada. Finns det utrymme för våld då utövar de våld, säger Jenny Westerstrand som är ordförande för Roks till SVT.

– Jag tror inte att våld i grunden orsakas av alkohol men när männen dricker blir det lättare att ursäkta att man tar till våld.

Alkoholen slår inte kvinnor. Fotbollen slår inte kvinnor. Det är män i patriarkatet som slår kvinnor.

I sommar är civilkurage extra viktigt. Lucy undrade varför hennes grannar inte ingrep när de hörde skrik från lägenheten. Lyssna efter tecken hos dina grannar, familj och bekanta och anmäl. Det är det sportsliga att göra.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM