Björklunds budskap till Åkesson: Åk hem och läs historia

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jan Björklund ägnade sitt tal åt att hylla EU och det öppna Europa.

Han attackerade SD som vill att Sverige lämnar unionen.

– Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia, sa Björklund.

Jan Björklund inledde sitt tal med att berömma svenska fotbollslandslaget, som bara en dryg timme tidigare gått vidare till kvartsfinal.

– Sveriges fantastiska insats i fotbolls-VM är lagidrott när det är som bäst, det är Sverige när det är som bäst.

Han gick sedan vidare till att tala om hur Europa såg ut 1986, då han tillsammans med sin blivande fru bilade ner på kontinenten. Ett Europa fullt av gränser och passkontroller.

– Det var ett helt annat Sverige och ett helt annat Europa. Men bara tre år senare rev människor taggtråden och vakttornen, sa han.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Jan Björklund talade Liberalernas dag under politikerveckan i Almedalen.

Ställer om valrörelsen

Att värna om EU-gemenskapen blir en av Liberalernas huvudfrågor i valrörelsen och frågan fick stort utrymme i Björklunds tal. Han gick till hårt angrepp mot SD:s krav på ett Swexit, att lämna EU.

– Vi ställer om vår valrörelse. Sverige ska inte bara stanna kvar i EU, Sverige ska inom fem år tillhöra EU:s absoluta kärna.

I en värld av framväxande nationalism, populism och auktoritära regimer är EU viktigare än på länge, konstaterade Björklund.

– När Jimmie Åkesson nu säger att han vill ersätta den liberala världsordningen med en mer nationalistisk världsordning är mitt svar...

– Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia.

Talade om Allianskrisen

Björklund lyfte också fram vikten av ett gemensamt valutasystem. Om Liberalerna tar makten i höst vill partiet upprätta en färdplan för ett svenskt Euromedlemskap. EU är också viktigt för att lösa flyktingfrågan och klimatet och säkra fri handel.

– Nationalister bygger murar, liberaler bygger broar, sa han.

Björklund gick sedan vidare med att kommentera den senaste turbulensen inom Alliansen.

– De senaste dagarna har inte varit Alliansens bästa, sa Björklund och underströk att L aldrig kommer förhandla med Sverigedemokraterna.

– Vi kan inte kompromissa med någon som anser att judar och samer inte kan vara svenskar.

Han avslutade med orden:

– Aldrig under mitt politiska liv har grundläggande liberala värderingar varit så hotade...aldrig har mitt politiska engagemang känts viktigare än idag.

Publicerad:

LÄS VIDARE