Här går okände mannen till attack mot lastbilen

1 av 2

avAugust Håkansson, Josefin Silverberg

NYHETER

Efter att Rakhmat Akilov kört in lastbilen in i Åhléns skyltfönster råder kaos på Drottninggatan.

Då går en man iklädd en blå täckjacka till attack mot förarhytten.

När de första poliserna på plats legitimerar sig försvinner han.

– Det har etsat sig fast i mitt minne att en person tog upp ett järnrör och måttade mot lastbilen, säger Robin Bornehav, Aftonbladets reporter som befann sig på Drottninggatan.

På filmen syns hur den kapade Spendrups-lastbilen har kraschat in i Åhléns skyltfönster på Drottninggatan i centrala Stockholm i terrorattacken där fem personer miste sina liv.

En man i blå täckjacka och beige byxor med någon typ av järnrör slår upprepade gånger mot lastbilens förarhytt där glasrutan är krossad.

Flera personer runt omkring har mobilerna uppe och filmar händelseförloppet.

– Det har etsat sig fast i mitt minne att en person tog upp något slags vapen, ett järnrör, och måttade mot lastbilen. Såg jag det här?, har jag tänkt i efterhand, säger Aftonbladets reporter Robin Bornehav som var en av dem som befann sig på Drottninggatan.

Troligen har Rakhmat Akilov då redan tagit sig ut ur lastbilen via den högra dörren. En av de poliser som var först på plats säger i förhör som offentliggjordes under tisdagen att det skulle krävts mycket kämpande för att ta sig ut genom förardörren i det skick den då var.

”Verkade förbannad på lastbilschauffören”

Poliserna på plats ber personerna som står och filmar att backa från området. I samband med att poliserna legitimerar sig försvinner mannen från platsen.

”En man ur allmänheten tog upp ett järnrör och började gå lös på skyltfönstret som låg över själva förarhytten, han skrek och slog”, säger en av poliserna som var på plats.

Han fortsätter: ”Jag uppfattade det som att han var förbannad på lastbilsföraren och ville komma åt denne” .

Av vad Aftonbladet har kunnat utröna har inte polisen lyckats identifiera vem mannen är, han beskrivs i förhör av flera personer men har inte förhörts.

Det här är Rakhmat Akilov 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM