Stjärnskottet om bakslaget: ”Har varit tufft”

Skidåkaren Ebba Andersson tillbaka igen efter svår tid

avPetra Thorén

Foto: AFTONBLADET
Ebba Andersson

BRUKSVALLARNA. Skidhoppet Ebba Andersson är på rätt spår igen.

Men höstens bakslag i träningen har tärt på krafterna.

– Det har varit tufft, säger 21-åringen.

Ebba Andersson slår sig ner i fåtöljen mitt emot i bottenvåningen av det stora hotellet i Bruksvallarna.

Hennes blick är pigg.

Hon njuter av att vara på landslagsläger igen. Det förra, i italienska Toblach, missade hon på grund av ett bakslag.

Hennes högerknä spökade igen.

Ebba Andersson, som trots sin ringa ålder har deltagit i både VM 2017 och OS 2018, har opererat sitt knä tidigare i karriären vid två tillfällen och under hösten blev det överansträngt.

– Det blev svullet. Jag har inte exakt svar på varför det blev som det blev, men jag har fått höra att så här kan det vara. Det är inte alls ovanligt, säger Ebba Andersson.

När hon var yngre tävlade hon även i friidrott och löpningen ligger henne varmt om hjärtat, men efter bakslaget fick hon plocka bort löpningen från sitt träningsschema.

Nu har hon sakta börjat springa igen.

– Jag är tillbaka där jag skulle vilja vara. Jag får ha med mig detta i beräkningen och kan inte vara ute på superlånga löppass, säger hon.

VM är målet

Hon medger att de senaste veckorna har varit påfrestande.

– Det var jättetufft, från att det har flutit på jättebra och så kommer en sådan sak. När man har haft motgångar tidigare med knät så blir det till slut så tröttsamt, säger hon.

Det var framförallt ovissheten om hur länge det skulle hålla i sig som var svår.

– Jag har haft många runt om mig som stöttat. Jag har inte själv varit helt i mental balans med tanke på knät. Även om jag vet att jag har hanterat det tidigare och borde vara expert på att hantera det så har det varit tufft, säger Ebba Andersson.

Vinterns mål är förstås VM. Ebba Andersson har en strålande fjärdeplats från OS med sig i bagaget. Hon deltog också i stafettlaget som tog silver med Anna Haag, Stina Nilsson och Charlotte Kalla och var fjolårets stora utropstecken.

– Det känns bra trots de veckor jag har haft bakom mig, sen får vi se hur det väl är när jag står på startlinjen. Det känns otroligt att premiären bara är tre veckor bort.

Världscupen i längdskidor avgörs 24–25 november i finska Ruka.

ARTIKELN HANDLAR OM