Borgqvist lämnar Brynäs för Leksand

Stjärnan kritisk mot Brynäs satsning: ”Besvikelsen varit för stor”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

avEmelie Fredriksson

HOCKEY

Anna Borgqvist gör som Sara Grahn – lämnar Brynäs.

Efter säsongens missnöje går 25-åringen till Leksand efter sju år i Gävleklubben.

– Jag både hoppas och tror att det kommer bli roligt att spela hockey igen, säger stjärnan.

Anna Borgqvist, 25, har hunnit med sju säsonger i Brynäs men har nu beslutat sig för att lämna klubbens SDHL-lag för Leksand.

Förlusten av henne och Sara Grahn som nyligen lämnade klubben efter åtta år för mästaren Luleå är blytungt för Brynäs, om avslutade säsongen med en brakförlust mot Luleå i kvartsfinalen. Efter den gick lagets stjärnor ut med skarp kritik mot den egna klubbens satsning, eller snarare saknaden av den.

– Det har verkligen varit bedrövligt, sa Borgqvist till gd.se.

– En säsong till som den här pallar jag inte, sa Grahn.

Det ställdes flera krav på förändring, såsom tillgång till sjukgymnast, materialförvaltare, och att spelare inte ska behöva betala grundläggande material själva.

Fyra spelare under kontrakt

Under dagen skickade Brynäs ut ett pressmeddelande om att klubben ska ta nästa steg i sin damverksamhet där de presenterade en del direkta åtgärder.

Det räcker inte för Anna Borgqvist. Med endast fyra kontrakterade spelare i nuläget känns läget tröstlöst och alldeles för likt förra våren och sommaren då de länge bara hade en, menar hon.

– Allt kanske inte går att lösa pang bom heller men jag är mest besviken över hur hela situationen kring damlaget sett ut och även om en del bitar faller på plats har besvikelsen varit för stor för hur lagbygget hanteras under våren och därför har jag valt att gå vidare, säger hon till Sportbladet.

Du och Grahn var tydliga med att klubben inte gjort tillräckligt för er spelare. Har de lyssnat på er tycker du? 

– Ja, de har lyssnat och det är förbättringar på gång. Johan Cahling (direktör för hållbarhet och varumärke) är väl framförallt den som får det att hända fastän det inte är hans område. Men det har varit för få konkreta lösningar just nu och jag är mest kritisk till hur lagbygget ser ut i nuläget.

Vad tänker du kring lagbygget och vad har de sagt för att försvara det?

– Att det känns oklart med tanke på att det bara är fyra spelare under kontrakt. Men Åke (Lilljebjörn, damansvarig) försvarar det med att det är bättre än förra året och att han är i kontakt med många spelare. Men jämfört med andra lag i SDHL så tycker jag Brynäs ligger efter med lagbygget.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Hoppas det blir roligt att spela igen”

Hur kommer Brynäs att klara sig nästa säsong? Tror du att de tar nästa steg i damverksamheten snart?

– Rent sportsligt tror jag att de får det tufft om de inte köper ett flertal toppspelare. Jag tror att Cahling och nya klubbdirektören (Michael Campese) kommer att dra damverksamheten åt rätt håll, men att det kommer ta tid.

Vilken skillnad tror du att det blir för dig i Leksand nu?

– Jag både hoppas och tror att det kommer bli roligt att spela hockey igen. Och har man roligt brukar det leda ditt bra prestationer på isen. Jag har fått ett otroligt bra bemötande av Leksands IF så jag känner mig oerhört motiverad och ser fram emot nästa säsong.

TV-höjdarna 2 maj 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM