Fotbolls-VM

”Vi har kritiserats – vår skyldighet att lära oss”

Fifa ska utse värdskap för VM 2026

avPelle Strandman

1 av 4 | Foto: PRESSBILD (MOROCCO 2026)
Finalarenan i Casablanca, om Marocko får VM 2016.

USA, Mexiko och Kanada – mot Marocko.

På onsdagen ska det avgöras var historiens största världsmästerskap i fotboll ska arrangeras år 2026.

Den här gången hoppas Fifa på ett bättre efterspel än när Ryssland och Qatar fick utnämningen.

– Fifa har kritiserats hårt för hur valet av värd har gått till vid tidigare skeden. Det är vår skyldighet att lära oss av det, har Gianni Infantino sagt i ett uttalande.

Med bara en dag kvar till VM-premiären mellan Ryssland och Saudiarabien i Moskva planerar Fifa för framtida mästerskap.

Om fyra år står Qatar som arrangör – ett värdland som har kritiserats hårt världen över. Inte minst på grund av de slavliknande förhållanden som har kostat tusentals byggarbetare livet.

Nu ska en värd utses för världsmästerskapet 2026 – där rekordmånga 48 fotbollsländer deltar.

Fifas president Gianni Infantino har antytt att det är av yttersta vikt att valet inte smutsas ned med korruptionsanklagelser från omvärlden.

– Jag utmanar vem som helst att peka ut en organisation som kan anföra en lika rättvis, objektiv och transparant process som Fifa eftersträvar för VM 2026, sa Infantino i ett uttalande i slutet av mars enligt Reuters.

Han tillade:

– Fifa har kritiserats hårt för hur valet av värd har gått till vid tidigare skeden. Det är vår skyldighet att lära oss av det och inte ge utrymme för några som helst tvivel, fortsatte han.

– Processen ska inkludera högsta standard gällande etik och mänskliga rättigheter.

Amerika har Beckhams stöd

På kongressen i Moskva har Fifa två kandidater att välja mellan – eller noll om ingen av dessa uppfyller federationens önskemål.

Det ena alternativet går under namnet ”United Bid” där USA tillsammans med grannländerna Kanada och Mexiko ansöker om värdskapet 2026.

Matcherna skulle fördelas på 16 olika städer, tio i USA och tre vardera i Kanada och Mexiko. Finalen är tänkt att avgöras på MetLife Stadium i New York med en publikkapacitet på 85 000 åskådare.

– Det finns ingen turnering som är större än VM och den förtjänar att hållas på stora platser. Om USA, Kanada och Mexiko får vara värd så vore det väldigt speciellt, slår David Beckham fast i en video på Instagram där den engelske fotbollsikonen klargör att han stöttar United Bid.

– Jag har spelat i LA Galaxy i sex år och även mött många lag i Kanada. Jag har sett passionen som finns där – för att inte tala om den som finns i Mexiko. Jag har mött deras landslag och det är inte många andra länder som är lika passionerade.

En annan som givetvis hoppas på ett amerikanskt värdskap är USA:s president Donald Trump – som på Twitter har uttalat sig på sitt eget karakteristiska vis om varför valet borde falla på United bid.

”USA har satt ihop ett STARKT alternativ tillsammans med Kanada och Mexiko för fotbolls-VM 2026. Det skulle vara tråkigt om länder som vi alltid har stöttat skulle lobba emot USA:s erbjudande. Varför ska vi stötta dessa länder när de inte stöttar oss?”, skrev han i slutet av april.

”Marocko är det perfekta landet”

Den ”stora” utmanaren heter Marocko – som för femte gången i ordningen ger sig på ett försök att arrangera fotbolls-VM.

Om nationen lyckas blir mästerskapet blott det andra som avgörs på afrikansk mark.

Valet är enkelt för Fifa, enligt den marockanska VM-satsningens vd Hicham El Amrani.

– Landet har utvecklats på alla fronter och vi kommer vara mer än redo att hålla i ett fantastiskt, mänskligt och inkluderande VM 2026. Det är det perfekta landet för den här turneringen. Vi vill att VM kommer tillbaka till en mänsklig nivå, samtidigt som vi är kapabla att ta emot 48 lag, säger El Amrani till BBC.

I sin presentation påpekar han att sex nya arenor ska byggas – och detta ska ske oavsett om Marocko får arrangera världsmästerskapet eller inte.

– De kommer utnyttjas och fylla ett syfte långt efter turneringen. Marockos idé är att transformera dessa arenor så att de inte bara används för fotboll utan även för konserter och andra sporter så att samhället får användning för arenan 365 dagar om året.

Hicham El Amrani tillägger:

– Vi skulle inte satsa på att arrangera VM för femte gången om vi inte vore 200 procent säkra på att vi kan leverera en bra turnering.

Alla länder röstar

Till skillnad från när Ryssland och Qatar tilldelades värdskapet för 2018 respektive 2022 kommer Fifas exekutiva kommitté inte rösta om beslutet den här gången. Detta till följd av mutanklagelser mot ett flertal medlemmar.

I stället kommer de båda kandidaterna i Moskva få ett 15 minuter långt anförande på sig att övertyga den samlade skaran på 211 Fifa-representanter från respektive medlemsland – givetvis bortsett från USA, Kanada, Mexiko och Marocko – som sedan ska delta i en omröstning.

Det finns dock ett tredje alternativ: att inget av lagen borde få värdskapet.

Skulle det bli så att en majoritet av rösterna varken hamnar hos United Bid eller Marocko så inleds en ny framtida process där alla medlemsförbund är välkomna med nya ansökningar.

Fifas medlemsländer sammanträder i Moskva på onsdagen klockan 07.00, svensk tid.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

USA