”Alm hade en okänd skada”

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny bevisning tas upp under rättegången

När en upprörd Mats Alm kom in på polisstationen strax efter att hans blivande hustru försvunnit hade han en rodnad på sin hals.

Men polisen ville då inte fråga honom om den.

Nu tas den okända skadan upp under rättegången, som ett av åklagarens trumfkort.

Mats Alm.
Mats Alm.

Enligt Dalarnas Tidning vet Mats Alm själv inte om att en poliskommissare då, i augusti, uppmärksammade rodnaden på hans hals. Förhörsledarna har aldrig tagit upp det de misstänker kan vara en avvärjningsskada från ett bråk med Linda i något av de 20-tal förhör de hållit under den sju månader långa utredningen.

– Men vi kommer att göra det under förhandlingen, säger åklagare Niclas Eltenius, till tidningen.

Arg och upprörd

Mats Alm kom tre dagar efter att Linda Chen anmälts försvunnen in på poliskontoret i Falun. Han var arg och upprörd. Han tyckte inte att polisen tog fästmöns försvinnande på allvar, att utredningen gick tillräckligt snabbt.

Polisen som tog emot Alm och pratade med honom, försökte lugna den oroade fästmannen, såg då att han hade en rodnad på vänster sida av halsen. Polismannen skriver i ett pm att den var 1-2 centimeter bred och 2-3 centimeter hög:

"Jag funderade på om jag skulle fråga Mats om vad det var för rodnad och eventuellt även fråga om han var villig att låta fotografera rodnaden. Anledningen till att det inte blev av var Mats upprörda tillstånd. Jag ville heller inte förlora hans förtroende genom att han kanske skulle kunna tro att jag i det här läget misstänkte honom för att ha något att göra med Lindas försvinnande. Jag gjorde vad jag kunde för att rätta till de misstag, som han ansåg att polisen tidigare gjort."

Fysisk kamp

Åklagaren planerar nu att konfrontera Alm med dessa uppgifter under mordrättegången som startar på måndag i Falu tingsrätt.

Enligt DT tänker åklagaren även ta upp ett trasigt halsband som hittades bredvid Linda Chens kropp. Det handlar om en kedja i vit metall med en berlock i form av ett hjärta som enligt polisen tillhörde Linda Chen och som gått sönder genom att ha dragits sönder. Polisen tror därför att det, tillsammans med rodnaden på Alms hals, kan tyda på att en fysisk kamp ägt rum.

Alm själv fortsätter att neka till brott.

Detta har hänt i fallet Linda Chen

Mats Alm har suttit häktad i ett drygt halvår misstänkt för mordet på sin sambo Linda Chen.

Han har hela tiden hållit fast vid samma historia – att han kidnappades och sedan vaknade upp bredvid sin älskade flickvän.

Här är turerna som lett fram till dagens åtal.

2 augusti: Linda Chen, 32, anmäls försvunnen, en vecka innan hon ska gifta sig med Mats Alm. Försvinnandet rubriceras som misstänkt människorov.

3 augusti: Hennes sambo Mats Alm, 34 vänder sig till Aftonbladet och berättar om försvinnandet och vill att tidningen skriver om det. Han träder en dryg månad senare även fram i "Efterlyst" vilket får kriminologen Leif GW Persson att säga: "En oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta i tv och lipa".

15 september: Alm lämnar arbetet i Borlänge och syns sedan inte på tre dagar.

16 september: Mats Alm ska träffa utredarna i Falun men infinner sig inte.

18 september: Mats Alm dyker inte upp på arbetet och anmäls försvunnen. Sommarstugeägaren Lars Gauffin möter en brännskadad Mats Alm som säger sig ha hittat Linda Chen. Alm anhålls och förs till sjukhus för sina brännskador. Under kvällen påträffas Linda Chens döda kropp.

19 september: Alm skickas till en psykiatrisk akutmottagning, men skrivs ut från densamma vid 15-tiden, och förs till arresten i Borlänge.

22 september: Mats Alm häktas misstänkt för att ha mördat sin sambo.

23 september: Mats Alm fortsätter neka och hävdar att han blivit bortförd av kidnappare som var ute efter Lindas pengar. De har hållit honom drogad och instängd i en bagagelucka. Men läkare kan inte hitta några spår i Mats Alm kropp som kan bekräfta hans påstående att han skulle blivit drogad.

19 november: Flera vittnen träder fram som säger sig ha sett Mats Alm på stan de dagar han sagt sig varit kidnappad.

15 december: Alm byter advokat till den kände Peter Althin.

8 januari: Åklagaren begär Mats Alm fortsatt häktad ännu en gång. Alm motsätter sig omhäktningen och en förhandling hålls i Falu tingsrätt.

Publicerad: