Mexico City

Utklädda musiker mördade fem på turisttorg

avHans Österman

Mördarna var utklädda till musiker i traditionell Mariachi-mundering.

Plötsligt öppnade de eld på det berömda torget i Mexico city.

Fem personer dog – men spelemannen på en av barerna fortsatte sin ”La Cucaracha” helt oberörd medan skottsalvorna ekade.

Skjutningen inträffade i fredags kväll på Plaza Garibaldi, ett känt turisttorg som lockar med musikbarer med traditionella mexikanska Mariachi-band.

Gärningsmännen var utklädda i just Mariachi-kläder och beväpnade med gevär och pistoler och flydde på motorcyklar. Tre män och två kvinnor dog och ytterligare åtta personer, varav en utländsk medborgare, skadades i skjutningen.

Polisens tekniker hittade mer än 60 patronhylsor på torget, rapporterar Reuters.

– Folk skrek och sprang, säger en funktionshindrad kvinna som säljer cigaretter på torget till nyhetsbyrån.

Hon trodde först att smällarna kom från fyrverkerier i samband med självständighetsfirandet som ägde rum under helgen.

1 av 5 | Foto: Stringer / TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker arbetar.

Det – och den mexikanska befolkningens luttrade inställning till skottlossningar och gängmord – kan möjligen också förklara varför harpisten på en av torgets restauranger inte rör en min och inte tappar bort sig med ens en takt i ”La Cucaracha” när skotten dånar i bakgrunden.

Videon, som togs av gästen Giovanni Emmanuel Uribe, sprids nu på nätet efter morden. Han blockerade entrédörren med bord och drog för gardinerna innan han gömde sig i badrummet tills polisen dök upp.

– Vi hörde fler skott och skrik utifrån från människor som sprang i skräck. När jag gick ut såg jag flera kroppar på gatan, säger Uribe till Reuters.

Plaza Garibaldi gränsar till området Tepito, plågat av knarkhandel och gängskjutningar och hemvist för det ökända gänget La Union.

Antalet mord har ökat till rekordnivåer i Mexico city sedan 2014, enligt Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM