Sluta låtsas – vi tänker inte ge makten till SD

Slutreplik från Centern om Socialdemokraterna och regeringsfrågan

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I stället för denna låtsaslek, borde S och Stefan Löfven ge besked om det finns något allvar i talet om blocköverskridande lösningar, skriver Annie Lööf och Michael Arthursson.
Foto: LOTTE FERNVALL, ELVIRA PIHL (Montage)
I stället för denna låtsaslek, borde S och Stefan Löfven ge besked om det finns något allvar i talet om blocköverskridande lösningar, skriver Annie Lööf och Michael Arthursson.

SLUTREPLIK. Socialdemokraterna bedriver en märklig valrörelse. I brist på en egen tydlig politik för Sverige de kommande åren, lägger man massor av tid på att låtsas som om Centerpartiet inte kommit med besked i regeringsfrågan. Det är inte underligt att allt fler väljare lämnar Socialdemokraterna.

Alla som vill lyssna har fått tydliga besked av Centerpartiet om hur vi vill att Sverige ska styras de kommande fyra åren. Vi går till val för ett maktskifte. Vi vill ha en ny Alliansregering. Vi kommer inte att förhandla eller samverka med Sverigedemokraterna.

Behoven av ett maktskifte är glasklara. Sverige har inte mått bra fyra år av misslyckat regeringsinnehav från S och MP. Trots en stark högkonjunktur växer klyftorna på arbetsmarknaden. Sverige delas mellan de som har jobb och inte har jobb, och en ny permanent underklass växer fram.

Vårdköerna har fördubblats, och klyftan växer mellan olika delar av landet när det gäller väntetider och tillgänglighet. För barn- och ungdomspsykiatrin är situationen än värre, där har köerna tredubblats. Och regeringen har dragit undan mattan för familjer som är beroende av assistans för de mest grundläggande behoven.

Lika klart är varför C inte vill samverka med SD. Sverigedemokraterna har en politik som skulle skapa ett mer slutet Sverige. De letar syndabockar i stället för lösningar, ställer människor mot varandra, har en auktoritär syn på samhället och vill inskränka åsiktsfriheten.

Socialdemokrater försöker gång på gång insinuera att Centerpartiet inte är att lita på genom att måla upp ett fiktivt scenario utan verklighetsförankring. Men sanningen är att alla fyra Allianspartier vill ha just en alliansregering och alla har deklarerat att ingen samverkan med SD kommer att ske. Vi kommer inte att ge SD makten att styra Sverige.

I stället för denna låtsaslek, borde S och Stefan Löfven ge besked om det finns något allvar i talet om blocköverskridande lösningar. Finns det någon vilja alls från S att diskutera blocköverskridande samarbete som inte har en Socialdemokratisk statsminister som utgångspunkt? Är det alltid makten framför allt för Stefan Löfven, oavsett hur lågt väljarnas stöd för S är?


Annie Lööf, partiledare (C)
Michael Arthursson, partisekreterare (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE