Mejla

Ingvar Persson

Med Åkessons stöd kan Kristersson öka klyftorna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

I kvällens TV-debatt kommer Jimmie Åkesson att framställa Sverigedemokraterna som det nya arbetarpartiet. Det är inte så konstigt. Att representera vanliga, arbetande, människor är nyckeln till politisk makt i Sverige, och Åkesson har varit framgångsrik när det handlat om att vinna stöd bland till exempel LO:s medlemmar.

Bland Sverigedemokraternas verkliga förslag är det dock svårt att hitta några riktiga spår av arbetarpolitik. Partiet vill sänka skatten, mest för dem som tjänar bra. Man vill dra in resurser till kommunerna men tillåta fortsatta vinstuttag i välfärden.

Tydligast blir kanske ändå Sverigedemokraternas löntagarfientlighet när det gäller arbetsmarknaden.

Vill ha lönetak

Precis som Allianspartierna vill Sverigedemokraterna stifta en låglönelag och införa att statligt lönetak. SD:s förslag till lärlingssystem är inte identiskt med allianspartiernas inträdesjobb, men det kommer också att sätta hård press neråt på lönerna i många branscher.

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt talade nyligen i en intervju med tidningen Kommunalarbetaren om att ”dra ut” Sveriges alltför sammanpressade lönestruktur. I klartext betyder det större löneskillnader.

Sverigedemokraterna vill behålla de regler som i dag gör att en arbetsgivare får göra tillfälliga anställningar utan att behöva lämna någon som helst förklaring. Partiet föreslår försämringar av anställningsskyddet för äldre arbetare i mindre företag och har röstat nej till förslag om att begränsa arbetsgivarens rätt att stapla osäkra anställningar på varandra.

Fler pekpinnar

Får Åkesson bestämma ska a-kassan förstatligas och arbetsförmedlingen privatiseras. A-kassan skulle skötas av tjänstemän på Försäkringskassan, stödet till arbetslösa av privata och vinstdrivande företag. För den arbetslöse skulle det betyda fler pekpinnar, för samhället mindre förmåga till omställning.
Så där skulle vi kunna fortsätta.

Det verkliga testet för Sverigedemokraternas försök att framstå som ett arbetarparti kommer dock knappast i kväll. Det lär inträffa efter valdagen, när Åkesson och hans partivänner ska ta ställning till vem som ska leda nästa regering. Det kommer nämligen inte att vara Jimmie Åkesson.

Allting talar för att en röst på Sverigedemokraterna på söndag i praktiken är en röst för Ulf Kristersson och den mest löntagarfientliga regeringen Sverige haft på mycket, mycket länge.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM