Jätteprotester befaras i Paris – svenskar varnas av UD

Flera stora demonstrationer efter Gula västarnas proteströrelse

avNiklas Eriksson

Närmar 90 000 franska poliser kallas in för försöka hålla landet tryggt – samtidigt stängs Eiffeltornet och Louvren i Paris.

Förra helgen skakades den franska huvudstaden av våldsamma protester och i helgen väntas ännu fler demonstranter.

UD uppmanar svenskar i Paris att iaktta försiktighet.

– Ultravåldsamma människor kommer vilja vara på plats ,säger inrikesminister Christophe Castaner.

I slutet av november inleddes protesterna av gruppen som kallas ”gula västarna” mot den franska regeringen beslut att höja skatten på bränsle. I takt med att tiden gått och protesterna har växt har missnöjesyttringar kommit att omfatta mer än bensin- och dieselskatten, skriver AFP.

Inte ens president Macrons regerings besked att de tills vidare ska stoppa skattehöjningarna som skulle börja gälla i januari har lyckats gjuta olja på vågorna som protesterna satt i rullning.

1 av 5 | Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Hittills har fyra personer dött i de våldsamma demonstrationerna. Det senaste offret uppges vara en 80-årig kvinna i Marseille som fick en behållare med tårgas inkastad i sin bostad, skriver BBC.

Förra helgen rådde upploppsstämning i Paris och flera hundra personer omhändertogs av polis. Minst 133 personer, varav 23 poliser, skadades.

Till helgen väntas ännu fler demonstranter samlas i Paris där ett antal större protester väntas genomföras under lördagen.

– Enligt våra uppgifter kan radikaliserade och upproriska element mobilisera imorgon, säger inrikesminister Christophe Castaner, enligt The Telegraph.

– Ultravåldsamma människor kommer vilja vara på plats.

89 000 poliser har kallats in för att hålla landet tryggt, 8 000 av dem är i inkallade till Paris. Men trots det befarar myndigheterna en orolig helg. Turistattraktioner som Eiffeltornet och muséet Louvren hålls stängda.

Även pågående handbolls-EM för damer har vidtagit försiktighetsåtgärder och flyttat Sveriges match mot Frankrike.

Svenska UD har också under dagen gått ut och varnat svenskar som befinner sig eller ska till Paris i helgen. De uppmanar till allmän försiktighet och varnar för folksamlingar:

”Med anledning av social oro i Frankrike och aviserade demonstrationer lördagen den 8 december samt mot bakgrund av förra helgens våldsamma händelser i Paris, uppmanas svenska medborgare att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet. Följ lokala nyhetssändningar samt lokala myndigheters rekommendationer” skriver UD i sin varning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Paris