ÅSIKT

Låt fler poddar bli tv-serier nästa år

Patrik Syk om de starkaste poddtrenderna

avPatrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På många sätt har 2018 varit den dagliga nyhetspoddens år. Det som började med New York Times The Daily våren 2017 har nu spridit sig över hela vår audiella värld och dagliga nyhetspoddar har under senaste året blivit ett regelbundet inslag i många människors mediekonsumtion. Vi på Aftonbladet lanserade Aftonbladet Daily i september till exempel.

Men det finns en annan trend som gått lite under radarn men faktiskt kan få minst lika stora konsekvenser för framtidens poddande: poddarna som blivit tv-serier.

Det kanske låter banalt men det är faktiskt något revolutionerande. Dramathrillern Homecoming (som vi bland annat tipsat om i Poddpodden), gick först som två säsonger podcast, sedan som bok och i höstas blev den storskaligt tv-drama med ingen mindre än Julia Roberts i en av huvudrollerna. Serien har blivit en publiksuccé och säsong två planeras att släppas under 2019.

Under året har dessutom 2017 års true crime-succé Dirty John anpassats för tv-skärmen och under vintern ska Black Tapes gå samma väg.

Så vad får det här för betydelse för podcastindustrin? Framförallt kommer det betyda att tv-bolagen som tidigare varit försiktiga med att investera i podcastfiktion (Marvel undantaget som fortsätter satsa på sin magnifika serie om Wolverine) nu förhoppningsvis släpper lite på handbromsen. Med såväl Homecoming som Black Tapes som riktmärken öppnas en helt ny marknad för de penningstinna tv-jättarna att dels använda podcastens klart billigare produktion som testballonger för vissa historier, och dels för riktiga satsningar med ambitionen att ha flera intäktsben att stå på.

Så kanske kan nästa år bli året då vi får se de riktigt stora drakarna kliva in i podcastvärlden. Det skulle ju såklart ha både sina för- och nackdelar. Men låt oss framför allt hoppas att 2019 bli året då vi får fler riktigt välproducerade fiktionspoddar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Podcast

Tv-serier