Ryska VM-planen – för 2,7 miljarder kr

Putins vän avslöjar: ”Vi vill göra det här”

avAndreas Käck

Ryssland vill arrangera hockey-VM 2023.

Nu avslöjar man sin plan – som ska kosta 2,7 miljarder kronor.

– Vi vill bygga världens största hockeyarena, säger miljardären och Vladimir Putins gode vän Gennadij Timtjenko till Nyhetsbyrån TASS.

Senast Ryssland stod värd för ett hockey-VM var år 2016.

Snart kan det vara dags igen.

Stornationen är en av kandidaterna till 2023 års mästerskap – och tänker göra allt för att få lägga vantarna på turneringen.

Nu avslöjar Gennadij Timtjenko – multimiljardär som äger storklubben SKA St Petersburg och som också är nära vän med president Vladimir Putin – att han planerar att bygga en ny monsterarena.

”Tackar politikerna”

Den ska rymma 22 500 åskådare och kommer i så fall att bli den största hockeyarenan i världen – större än Montreal Canadiens hemmaarena Bell Center, som rymmer 21 288 åskådare.

– Vi vill bygga världens största hockeyarena i St Petersburg. Vi vill tacka stadens politiker för att de är villiga att hjälpa oss i processen. Jag hoppas att vi år 2023 får arrangera VM-matcher i den nya arenan, säger Timtjenko enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

Har redan snordyr fotbollsarena

Om planerna går i lås så får St Petersburg sitt andra skrytbygge på kort tid. Sedan tidigare har man fotbollsarenan Krestovskij-stadion, som rymmer hela 67 000 åskådare och som är en av världens dyraste fotbollsarenor med en prislapp på hisnande 12,2 miljarder kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey