Alternativ julkalender, mäktig Rheborg och Australiens svar på ”Downton Abbey”

avKarolina Fjellborg

1 av 4

VECKANS STREAMINGTIPS Julkalendern ”Det stora experimentet”, enmansföreställningen ”En man som heter Ove” och kostymsåpan ”Hemma igen”.

Det stora experimentet


Den som vill ha ett alternativ, eller komplement, till SVT:s julkalender, kan vända sig till Viaplay. Där är nämligen julkalendern "Det stora experimentet" – vars första, Kristallenbelönade säsong visades 2016 – tillbaka med en andra omgång. Den här gången utspelar sig äventyret ute i rymden, där Beppe Singer och de unga uppfinnarna Teresa Eliasson och Lukas Jernberg-Bjurén försöker stoppa den infernaliska professor Primus (Ia Langhammer) från att ha ihjäl tomten – som hon har tillfångatagit och helt brutalt tänker skjuta rakt in i solen så att han brinner upp på dopparedagen. Prutthumor och pedagogik i julig förening.
Viaplay. Säsongspremiär på lördag


En man som heter Ove


Johan Rheborg är makalös i den här tragikomiska enmansföreställningen baserad på Fredrik Backmans bok. Först och främst spelar han förstås den famösa surgubben och rättshaveristen Ove, som stör sig på allt och alla (som grannar, en oduglig allmänhet, utländska bilar och kaffe som inte är svart), och gör sitt bästa för att få slut på eländet och ta livet av sig. Men han spelar även övriga figurer i berättelsen, och att se honom växla mellan de olika personligheterna är stort. Hurra även för Marie Persson Hedenius, som har skrivit ett förträffligt manus. En berörande, rolig, fin och imponerande uppvisning.
SVT Play. Premiär på lördag


Hemma igen


Tänk Australiens lite mindre sofistikerade svar på "Downton Abbey". Då har du en skaplig uppfattning om vad "Hemma igen" ("A place to call home") är för något. En snabbt vanebildande kostymsåpa som utspelar sig i svallvågorna efter andra världskriget, på godset Ash Park i New South Wales, och blandar klassiska såpaingredienser som förbjuden kärlek, mörka hemligheter och en antagonistisk matriark med kommentarer kring klass, etnicitet, religion och homosexualitet. Sex säsonger finns totalt, och SVT visar de fyra första i ett svep, med nya avsnitt på måndagar, tisdagar och onsdagar.
SVT Play


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ARTIKELN HANDLAR OM