Succén: Blågult vinner gruppen

Lindelöf och Berg (!) hjältar

Av: Andreas Käck, Kristoffer Bergström, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige har vunnit sin grupp i Nations League.

Victor Nilsson Lindelöf och Marcus Berg klev fram och sänkte Ryssland.

– Det här betyder väldigt mycket, säger Lindelöf.

Blågult fick en tung start på Nations League och tog ”bara” en poäng på sina två första matcher.

Sen vände allt.

Det blev seger (1-0) borta mot Turkiet i fredags och därmed hade man allt i egna händer inför kvällens avslutande match hemma mot Ryssland.

Och det blev vinst även där.

Tack vare Victor Nilsson Lindelöf och Marcus Berg.

”Fantastiskt”

I den 41:a minuten klev Lindelöf fram och gjorde sitt första landslagsmål på två år (och andra totalt). Och i den 72:a minuten lossnade det – äntligen – för försteanfallaren Marcus Berg, som inte hade gjort mål på över 400 dagar.

Resultatet, 2–0, stod sig matchen ut – och innebär att Sverige vinner gruppen i Nations League.

– Det är en fantastisk avslutning på ett år som har varit grymt för oss. Vi fick en tuff start här i Nations League – kanske var det lite baksmälla efter VM – men vi visar styrka som kommer tillbaka och vinner gruppen. Det här var nog vår bästa match i Nations League och det betyder mycket för oss – och det känns kul att vi fick bjuda publiken på en fin offensiv fotboll också. Vi dominerar matchen och vinner rättvist, säger lagkapten Andreas Granqvist efteråt.

Lindelöf om gruppsegern:

– Det betyder väldigt mycket. Bra för svensk fotboll att vi får spela i A-divisionen nästa gång. Där är det många bra nationer, vilket är bra för publiken. Förhoppningsvis leder det till bättre publiksiffror.

Livlina till EM

Gruppsegern innebär inte att Sverige är klart för EM 2020.

Däremot ger den Blågult många fördelar.

Dels flyttas man upp till A-divisionen nästa gång Nations League avgörs (2020/21), dels får man 23 miljoner kronor i prispengar. Men framförallt innebär det att man nu har en extra livlina ifall man misslyckas med att kvalificera sig till EM via det ”vanliga” EM-kvalet.

I så fall man en ”andra chans”, via Nations League-playoff. Matcher som i så fall spelas i mars 2020, direkt efter det ”vanliga” EM-kvalet.

Publicerad:

LÄS VIDARE