ÅSIKT

M:s vägval avgör Alliansens framtid

Svensk höger mer splittrad än någonsin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436
Har Ulf Kristersson sagt adjö till Alliansen?

Den gångna veckan har Centerns och Liberalernas partiledare varit överraskande frispråkiga. Borta är valrörelsens önskedrömmar och icke-svar. Nu är Annie Lööf och Jan Björklund generösa med intervjuer och dessutom glasklara: Alliansens avgörande ögonblick var Anna Kinberg Batras öppnande för Sverigedemokraterna för två år sedan.
Det kastade om spelplanen och sprickan i det samarbete som hade sträckt sig över fjorton år och två regeringsperioder var ett faktum.
Uppfattningarna om Alliansens hälsotillstånd verkar i dag vara lika splittrade som partiernas syn på Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor dödförklarade projektet redan när fyrpartiöverenskommelsen mellan S, MP, C och L blev offentlig.

Drömmen om ett nytt högerblock

Annie Lööf och Jan Björklund vidhåller att samarbetet fortfarande går att ta upp igen till nästa val. Sanningen är väl att ingen av dem har någon aning. Bitterheten och de sårade känslorna måste lägga sig först.
Men det som kommer att spela en avgörande roll för framtiden är hur framför allt Moderaterna – men även ett KD med vind i seglen – förhåller sig till SD.

Centerpartiet har haft en mer enad front utåt – tills i dag.

Det är inte bara Jimmie Åkesson som drömmer om ett nytt konservativt högerblock i Sverige.

– Man måste vara blind om man inte märker att det finns andra krafter i M som vill dit, både runt om i landet och en grupp i riksdagsgruppen, säger Jan Björklund i en intervju med Aftonbladet i dag.
Även inom L-ledarens eget parti gör partiföreträdare olika analyser av SD. Centerpartiet har haft en mer enad front utåt – tills i dag när Expressens Torbjörn Nilsson målar upp en annan bild. Tunga C-politiker som EU-parlamentarikern Fredrick Federley och partiets ekonomisk-politiska företrädare Emil Källström ska, enligt Nilsson, in i det sista ha förespråkat en lösning med Ulf Kristersson.
Frågan är vilket Moderaterna de i så fall hade ställt sig bakom.

Efter valet i höstas har Ulf Kristersson tappat greppet om flera sydsvenska kommuner som ignorerat moderatledningens linje om att inte samarbeta med SD.

Kristersson tappar greppet

I Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg har Moderaterna bildat en ny allians med Sverigedemokraterna. I skånska Staffanstorp har partierna inlett ett samarbete, trots att Alliansen fick egen majoritet. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) föredrog SD framför övriga allianspartier.

SD blev största parti i Hässleholm och fick posten som förste vice ordförande i kommunfullmäktige. Och i Hörby skulle SD för första gången få posten som kommunstyrelsens ordförande. Men SD-politikern Stefan Borg tvingades snabbt avgå när det visat sig att han spridit antisemitism och gjort Kreml-vänliga utspel i sociala medier.
I riksdagen finns också en växande grupp högerledamöter som inte har några större problem med SD:s nazistiska historia eller den ständiga rasism och antiliberala angrepp som tillhör vardagen inom partiet. Inte så länge maktens sötma hägrar i horisonten.
De kommande fyra åren kommer att bli en intensiv kamp om vilket vägval den svenska högern ska ta. Om Ulf Kristersson är lika bra på att hantera spänningarna i sitt eget parti som han varit på att hålla ihop Alliansen kan vad som helst hända.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM