Debatt

S, ni sviker ert viktigaste löfte

Svantesson: Skyll inte ert misslyckande med arbetslösheten på M och KD:s budget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har kastat in handduken. Regeringen Löfven har insett det alla andra sett: Socialdemokratisk politik kommer inte att ta oss närmare full sysselsättning, skriver Elisabeth Svantesson (M).

DEBATT. Som nytillträdd arbetsmarknadsminister klargjorde Socialdemokraternas Ylva Johansson i januari 2015: ”Det är jag som ska göra det” angående regeringens mål om lägst arbetslöshet i EU. Det ”gjorde hon” inte.

I stället är ett av regeringens största tillkortakommanden den förra mandatperioden förmågan att, i brinnande högkonjunktur, se till att fler kunnat komma i jobb. Nu har arbetsmarknadsministern insett att hon inte kommer att kunna uppfylla löftet – men istället för att ta ansvar skyller hon ifrån sig.

Inför valet 2014 gick Socialdemokraterna till val på att Sverige år 2020 skulle ha den lägsta arbetslösheten av EU:s 28 medlemsländer. Sedan dess har utvecklingen dock gått åt rakt motsatt håll. Från september 2014 till september 2018 hade Sverige tappat från tolfte till artonde plats i EU när det gäller låg arbetslöshet.

Allt eftersom har också S retorik förändrats. Det som från början var glasklart – ”det är jag som ska göra det” blev sedan att man ”kan se det som ett nyårslöfte”. Och på frågan om målsättningen varit klok svarade finansminister Magdalena Andersson (S) i november: ”Jag tror att jag som en minister i en övergångsregering inte ska recensera tidigare regeringars mål”.

Men nu är den nya regeringen på plats och det dröjde alltså inte länge innan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i förebyggande syfte till sist kastade in handduken. Regeringen Löfven har slutligen insett det alla andra sett sedan länge: Socialdemokratisk politik kommer inte att ta oss närmare full sysselsättning.

Arbetslösheten har visserligen sjunkit de senaste åren till följd av den starka konjunkturen – men det är trots Socialdemokraternas politik, inte tack vare. Regeringen har istället valt att stoltsera med att sysselsättningsgraden är rekordhög i Sverige.

För all del. Men det har den under de senaste åren också varit i Tyskland, Belgien, Storbritannien, Rumänien, Frankrike, Polen, Slovakien, Bulgarien, Malta, Ungern, Slovenien, Lettland, Litauen, Österrike och Tjeckien.

Att Ylva Johansson nu skyller misslyckandet på den M-KD-budget som gällt i tre veckor är givetvis magstarkt. Budgeten för 2019 ger fler jobb – inte färre. Detta genom att det blir mer lönsamt att ta ett jobb, genom att resurserna till yrkesutbildningen ökar kraftigt och genom att kommuner och landsting får fem miljarder kronor i tillskott.

Den politik som regeringen kommer att bedriva går nu ut på att människor ska arbeta mindre, genom till exempel friår och familjedagar. Och skatten sänks inte för dem med lägst inkomster, där vi ju vet att sysselsättningseffekterna är som störst. Samtidigt riskerar människor på landsbygden, många gånger med små marginaler,  försämrade villkor genom kraftiga höjda skatter när Miljöpartiet eldar på för att göra det dyrare att ta bilen.

Mycket talar för att Sverige snart går in i en lågkonjunktur. Att de som står utanför arbetsmarknaden under de senaste fyra åren, i urstark konjunktur, inte getts möjlighet att komma in är ett stort misslyckande för den socialdemokratiska regeringen.

Det vore klädsamt om arbetsmarknadsministern också tog ansvaret för sin politik – särskilt som hon tidigare så tydligt meddelat att det var hon som skulle ”göra det”.


Elisabeth Svanteson, Ekonomiskpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.