Ebbas stöd till brodern inför debuten

avAnna Rydén, Petra Thorén

Foto: BILDBYRÅN

SEISER ALM/GÖTEBORG. Ebba Andersson ser fram emot skid-VM.

Men först ska hon njuta av sin brors debut i världscupen.

Han tar sig an utmaningen med ett råd från syrran.

– Hon säger att jag ska ta det som vilken tävling som helst. Det finns en start och ett mål..., säger Fredrik Andersson.

Ebba Andersson, som efter vinterns alla pallplatser i världscupen, laddar för VM lämnar under helgen lägerorten Seiser Alm för Seefeld i Österrike.

Fokus är på de egna förberedelserna.

Men under söndagen var hjärtat på annat håll.

Brodern Fredrik Andersson debuterade i världscupen i italienska Cogne. Både Ebba och Fredrik Andersson har tidigare berättat om hur mycket de betyder för varandra. De började båda åka skidor i samma ungdomsgrupp som bland annat tränades av mamma Åsa Lundmark.

Efter bronset i SM-tremilen i Sundsvall berättade Fredrik Andersson om Ebbas stöd för Sportbladet. Några timmar senare blev Fredrik Andersson uttagen som reserv till VM. Ett besked som gladde syskonen.

– Jättekul, det är ändå ett kvitto på att han också har presterat bra han också den här säsongen och det är något som jag verkligen gläds över. Nu ska han först få göra världscupdebut i Cogne i helgen och det blir verkligen spännande att höra hur han upplever det, säger Ebba Andersson.

”Skulle vara superduperkul”

Hur kul skulle det vara om han blir nerkallad till VM? 

– Såklart jättekul. Det är något han jobbar för dagligen, att hela tiden utvecklas och ta sig närmare den absoluta världseliten. Att få möjligheten att köra ett VM det är liksom inte alla som får det så det skulle vara superduperkul.

Fredrik Andersson vet inte mer än att han är en av tre reserver. Han kommer att åka tillbaka till Sverige efter helgens tävlingar i Cogne och hålla i träningen på hemmaplan, ständigt redo att åka till Österrike om han blir nerkallad.

– Det jag fick besked om är att jag är reserv utan inbördes ordning mellan mig och de andra reserverna Erik (Rosjö) och Jonas (Eriksson). Sen beror det på om någon skulle bli sjuk eller skadad och beroende på vad det är för distans, säger han.

”Kul åka mot världseliten”

Men först debut i landslaget i världscupen, 15 km klassisk stil.

– Det ska bli intressant och kul att åka mot de som är mer etablerade åkarna  i världseliten, sa han inför tävlingen.

Med sig till start fick han ett råd från storasyster Ebba.

– Hon säger att jag ska ta det som en vanlig tävling, som vilken som helst. Det är ingen skillnad menar hon om jag kör en tävling här eller hemma i Sollefteå. Det finns en start och ett mål.... Jag ska inte göra så stor grej av det, berättade han.

Lageson bäste svensk

I det svenska laget i världscupen fanns inga VM-åkare, de förbereder sig inför mästerskapet som startar nästa vecka.

Ryssen Aleksandr Bolsjunov krossade allt motstånd och kom i mål 43,7 sekunder före Iivo Niskanen.

– Det var en kille som var omöjlig att slå i dag. Det är faktiskt otroligt. Det är svårt att se hur han kan slå mig så stort, säger Niskanen till SVT.

För svenskarna gick det tyngre. Simon Lageson kom på 39:e plats, 3.07.7 efter segraren Bolsjunov. Eric Rosjö kom på 54:a plats, Fredrik Andersson blev 59:a och Jonas Eriksson kom i mål som 60:e åkare.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019